AKTUELNO

Meso, jaja i mleko koje uvozimo iz EU, ukoliko ne sadrže oznaku bez GMO, najčešće su dobijeni od životinja hranjenih genetski modifikovanom hranom.

- U Evropi je 85 odsto ovakvih proizvoda hranjeno GM sojom. Problem je što se u tom slučaju ne zahteva označavanje, već samo u slučaju kada su genetski modifikovani sastojci direktno i fizički prisutni u proizvodu - rekla je regionalna direktorka Dunav soje Marija Kalentić.

Meso, mleko, jaja u zemljama EU ukoliko na sebi ne sadrže oznaku Bez GMO, tvrdi ona, najčešće su proizvedeni od životinja koje su hranjene genetski modifikovanom hranom, ali kako objašnjava, u Evropi ipak postoji mogućnost dobrovoljnih oznaka kvaliteta.

Danube Soya standard kvaliteta, omogućava označavanje prehrambenih proizvoda koji su proizvedeni korišćenjem evropske, genetski nemodifikovane soje. Samim tim, predstavnici prehrambene industrije sada mogu da označe GM Free kvalitet i evropsko poreklo svojih proizvoda.

Danube Soya označavanje, podvlači Kalentić, zvanično je podržalo Ministarstvo poljoprivrede od maja 2015. što je ujedno prva i jedina oznaka kontrolisanog GM Free kvaliteta.

Kalentićeva objašnjava da je njihova studija pokazala da ukoliko dođe do usklađivanja Zakona o GMO sa regulativom EU i STO, omogućilo bi se i da se genetski modifikovana (GM) sojina sačma uvozi u Srbiju, što ne znači da bi se to i desilo.

Ona dodaje i da kao posledica liberalizacije Zakona o GMO, u uslovima otvorenog tržišta, Srbija ne može biti cenovno konkurentna uvozu jeftinije GM soje iz evropskih zemalja, pa iz tog razloga, da bi sačuvala svoj jedinstveni položaj i domaće GM Free tržište, Srbija mora strateški da se orijentiše i usmeri svoju konkurentnost.

Autor: M. Petković

'