AKTUELNO

Ukoliko bi britanski parlament odbio sporazum, zemlju bi čekao haotičan izlazak iz EU, bez ikakvog sporazuma.

Bivši glavni britanski pregovarač za Bregzit, Dominik Rab, izjavio je da je premijerka Tereza Mej dozvolila da Evropska unija "ucenjuje u zastašuje" Britaniju. U Intervjuu za "Sandi tajms" on je pozvao predsednicu vlade da pokaže veću "političku volju", da ne popušta "predatorima" i "mračnim snagama" u Briselu, već da zapreti da će London "okrenuti leđa i otići" bude li potrebno.

Rab je, takođe, indirektno pokazao ambiciju da postane premijer, rekavši da Britanija neće izgledati kao što sada izgleda - "uplašena od sopstvene senke" - ako bi on vodio pregovore.

Za neke delove nacrta sporazuma o Bregzitu on je rekao je da su "najgore" moguće rešenje. Premijerka Mej tvrdi da je kompromisno rešenje najbolje moguće za zemlju, ali u to mora da ubedi i parlament.

Ukoliko bi britanski parlament odbio sporazum, zemlju bi čekao haotičan izlazak iz EU, bez ikakvog sporazuma. Rab je, takođe, kritikovo vladu Irske rekavši da se "iz političkih razloga ponašala neodgovorno" kada je reč o spornom zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom ostrvu.

#Bregzit

#EU

'