AKTUELNO

Vojni sindikat Srbije očigledno ne želi da se stvari u sistemu odbrane menjaju nabolje i nema za cilj dobrobit svih zaposlenih.

Ministarstvo odbrane navodi da Vojni sindikat ne želi da se stvari u Srbiji promene na bolje, da se ide napred, već  želi da se ne radi po zakonu i da se na odgovorna mesta ne postavljaju vojna lica, bez mrlja u karijeri.

Ministar odbrane, Bratislav Gašić je, kako se navodi, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, a na osnovu ličnog uvida u stanje u oblasti vojnog zdravstva i detaljne analize mogućih kandidata, dostavio u julu prošle godine nadležnom državnom organu predlog kandidata za postavljenje na dužnost načelnika Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane.

Nažalost, ističe se, taj predlog je bez obrazloženja odbačen, a od ministra odbrane je zatraženo da dostavi predlog za drugog kandidata, sa čim se ministar odbrane zbog nejasnih kriterijuma nije saglasio.

Bratislav Gašić je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, krajem prošle godine dostavio nadležnom državnom organu predlog za postavljenje kandidata na mesto načelnika Vojnomedicinske akademije.

Međutim, navedeni predlog je ponovo bez obrazloženja odbačen, a od ministra je zatraženo da dostavi predlog za postavljenje određenog kandidata na to mesto. Ministar odbrane je ostao pri svom stavu i nije predložio sugerisanog kandidata.

Što se tiče popune formacijskog mesta načelnika Uprave vojne policije, dodaje se, ministar odbrane nije inicirao postavljenje jer je čekao stav i mišljenje načelnika Generalštaba, budući da se ta uprava nalazi u sastavu Vojske Srbije.

S obzirom na to da je predlog načelnika GŠ stigao, ministar odbrane će, navodi se, postupiti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

- Napminjemo da se ni Uprava za vojno zdravstvo ni VMA ne nalaze u organizacijskom sastavu Vojske Srbije, već su organizacione jedinice Ministarstva odbrane, koje su potčinjene ministru odbrane -  navodi se u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije podržao je ranije danas odluku predsednika Srbije Tomislava Nikolića o pokretanju postupka postavljenja pojedinih oficira na upražnjena formacijska mesta, uključujući i mesto načelnika VMA, dok istovremeno kritikuje ministra odbrane zato što nije ništa po tom pitanju preduzeo više do godinu dana.

Autor: D. Jovanović

'