AKTUELNO

Tim holandskih naučnika otkrio je antitela koja sprečavaju da virus Kovid-19 uđe u ljudske ćelije, što bi moglo da dovede do razvoja leka, prenosi portal "Sajens dejli".

Istraživači sa Univerziteta Utreht medicinskog centra Erazmus i Harbur Biomed (HBM) saopštili su da su identifikovali celo ljudsko monoklonsko antitelo koje sprečava da virus SARS-CoV-2 (COVID-19) prodre u ćeliju.

Otkriće koje je objavljeno danas na sajtu „Nejčr Komjunikejšn“predstavlja početni korak ka razvoju potpuno ljudskog antitela za lečenje ili sprečavanje Kovida - 19.

Prema rečima koautora istraživanja Berend Jan Boša, neutrališuće antitelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne "čišćenje" od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

- Ova karakteristika antitela u unakrsnoj neutralizaciji je veoma zanimljiva i sugeriše da može da ima potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih korona virusima koji će nastati u budućnosti - rekao je on.

Antitelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj leka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitela i drugih antitela jeste u tome što se druga antitela prvo razvijaju u drugim vrstama pre nego što budu "humanizovana" kako bi se mogla preneti i na čoveka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitela bez testiranja na ljudima.

#koronavirus

#lekovi

<
'