AKTUELNO

Prva serija antivirusnog leka "favipiravir", koji pomaže pacijentima obolelim od COVID-19, pojaviće se na ruskom tržištu za oko nedelju dana, izjavio je direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF) Kiril Dmitrijev.

"Zajedno sa grupacijom Hemrar, investiramo u lek koji je pokazao odlične rezultate tokom testiranja u Kini, i prva serija stiže za nedelju dana", rekao je sinoć Dmitrijev u intervjuu za jednu rusku televiziju.

Dmitrijev je takođe rekao da će biti još investicija u proizvodnju lekova i opreme potrebne u borbi protiv novog korona virusa, prenosi Tass.

"Favipiravir" je načinjen pre pojave virusa covid-19 u Japanu, a njegova prodaja odobrena je 2014. Prošlog meseca, nadžorni odbor RDIF odobrio je osnivanje mešovitog preduzeća sa grupacijom "Hemrar" radi proizvodnje "favipiravira" i drugih, sa njim povezanih inovativnih antivirusnih lekova.

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Po rečima jednog stručnjaka kineskog nacionalnog centra za biotehnološki razvoj, delotvornost "favipiravira" dokazana je kliničkim studijama sprovedenim u Vuhanu i Šenženu, navodi TASS.

Pacijenti zaraženi korona virusom koji su dobijali „favipiravir“ bili su negativni na testu na COVID-19 posle samo četiri dana, dok je kod onih koji ga nisu dobijali za to bilo potrebno 11 dana.

#koronavirus

'