AKTUELNO

Epidemiolozi i predstavnici SZO više puta su ponovili da "stojimo prilično dobro", i da je epidemija, na čijem početku je jedan zaraženi mogao da inficira još petoro, a sada dva obolela zaraze jednog novog, u Srbiji sve vreme "pod kontrolom".

Virus jeste oslabio, to vidimo po stanju novih pacijenata, ali neprijatna iznenađenja su uvek moguća i treba biti spreman na njih. Uz ovo upozorenje, koje docent dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, iznosi u intervjuu za "Novosti", razumljivo ide i oprez.

Doktor Stevanović, oprezan kao i svaki iskusan kliničar, ipak, ne želi da daje ocene sve dok i poslednji pacijent sa kovidom 19 ne dobije otpusnu listu.

- U našoj zemlji, po procenama epidemiologa, očekuje se smirivanje situacije i dalji pad broja obolelih - kaže dr Stevanović.

- Mere distanciranja će sigurno još neko vreme ostati na snazi, a kakva će situacija biti tokom leta i na jesen, zavisi i od razvoja situacije kod nas, ali i u okruženju i svetu. U takvim okolnostima kada imamo novog i do sada nepoznatog izazivača bolesti, a bez dostupnosti efikasne i pouzdane vakcine, neprijatna iznenađenja su uvek moguća i treba biti spreman - dodaje on.

Prema njegovim rečima, za svakog virusnog izazivača bolesti važi pravilo da prelascima sa jednog na drugog inficiranog (tzv. pasažama) njegova sposobnost da izazove bolest slabi.

- To se očekuje i već se uočava i kod ovog virusa. Činjenica je da sada sve ređe viđamo najteže forme bolesti na samom prijemu, što se može objasniti i slabljenjem virusa, ali i ranijim javljanjem na pregled, boljom organizacijom, bržom dijagnostikom i većim iskustvom lekara u prepoznavanju ove bolesti - kaže Stevanović.

Našoj Infektovnoj klinici je od početka epidemije urađeno gotovo 6.000 pregleda, na Odeljenju radiologije nešto manje od 2.000 snimaka rendgenom, hiljade laboratorijskih i drugih analiza...

I najteži bolesnici uspešno lečeni

Oboleli mogu i duže od šest nedelja da provedu na respiratoru, nekada im je potrebna i vantelesna oksigenacija krvi. Činjenica da je dosad stotinak pacijenata uspešno odvojeno od respiratora govori da su i najteže bolesni uspešno lečeni. Nažalost, nije moguće dobiti svaku bitku za ljudski život.

- Na bolničko lečenje smo primili 600 obolelih, a otpustili skoro njih 450. Neke od njih pustili smo kući kao izlečene, neke smo preveli na završetak lečenja u druge ustanove. Pacijenti koji su nakon pregleda imali razloge za bolničko lečenje su, ako nisu primljeni u našu kliniku, upućivani u druge kovid-bolnice - navodi Stevanović.

Prema njegovim rečima, najgori scenario smo izbegli zahvaljujući pravovremenom uvođenju mera i njihovom sprovođenju, reorganizaciji zdravstvenog sistema na vreme i u pravom obimu, i posebno zahvaljujući tome što su građani u najvećem broju poštovali preporučene mere.

Bez toga bi bilo nemoguće obuzdati epidemiju.

Na pitanje da li se treba plašiti novog naleta, Stevanović kaže da dok se ne uvede pouzdana i efikasna vakcina moramo uvek biti spremni i reagovati pravovremeno i efikasno.

- U ovakvim situacijama je uvek na prvom mestu izazov obezbediti dovoljan broj mesta za adekvatno bolničko lečenje onih kojima je to potrebno. Zatim opremu, lekove i potrošni materijal, dovoljno ljudstva koje će dijagnostikovati i lečiti obolele, naravno i dovoljnu količinu zaštitne opreme. Svakako, i ostalu ne manje značajne logistiku o kojoja se uglavnom u javnosti manje zna, kao što su dopremanje kiseonika bolnicama, hrana za obolele i personal, pranje posteljine i veša...- navodi Stevanović.

#Goran Stevanović

#Virus

<
'