AKTUELNO

Zaraženo 67 zaposlenih i 91 pacijent na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže dr Danica Grujičić, v. d. direktora tog Instituta.

"Od 930 zaposlenih 445 je testirano, a od toga 67 je pozitivno na korona virus. Jedan je već bio dva puta negativan, tako da ga možemo smatrati izlečenim, a za jednog zaposlenog se čekaju rezultati", rekla je za prof. dr Danica Grujičić.

Kako dalje navodi, većina njih je u banjama jer su bili asimptomatski, a 15 njih koji su imali simptome. Kada su u pitanju pacijenti, dodala je, od 171 testiranog na prisustvo korona virusa, 91 je bio pozitivan, a od toga je 36 imalo simptomatologiju upale pluća dok su ostali bili bez simptoma. Prema njenim rečima, u ovom trenutku ne radi samo stacionar radioterapije.

"Rade i hirurgija i dnevna bolnica raditerapije i hemioterapije i hemioterapija i dijagnostika za one pacijente koji dođu kod nas. Jedino što smo morali da zatvorimo jeste stacionar raditerapije gde pacijenti leže i po mesec i po ili dva meseca, gde je nemoguće kontakte među njima prekinuti i gde je bio najveći broj kovid pozitivnih pacijenata i zaposlenih", kaže ona i dodaje da se očekuje da će stacionar moći da se otvori postepeno od 4. maja.

"Prednost imati oni pacijenti kod kojih smo morali da prekinemo terapiju i da doradimo to što je odstalo, dok ćemo druge pacijente koji su bili pri kraju svoje terapije dignostikovati na skenerima i magnetnim rezonancama. Takođe će oni imati prioritet u odnosu na ostale bolesnike" rekla je dr Grujičić.

Pored toga, na Institutu je uvedeno pravilo elektronskih konzilijuma na daljinu.

"Na konzilijumima gde je generalno bila velika gužva, nekada i po 100 ljudi, više te gužve nema. Pacijenti donose svoju dokumentaciju. Lekar koji ih je ambulantno pregledao je dužan da napiše u kakvom je stanju i onda se donosi zajednična odluka da li se dalje lečenje nastavlja hirurškom intervencijom, hemioterapijom, predhirurškom intervencijom, radioterapijom, palijativnom terapijom i slično. Tako da su te gužve koje su bile od jutra do popodneva izbegnute i mislim da ćemo sa time nastaviti", objašnjava dr Grujičić.

Dodaje i da više nema putovanja lekara u centre u unutrašnjosti.

"Uspeli smo, preko elektronskih veza, da napravimo konzilijume na daljinu i to je sasvim lepo funkcionisalo. Moramo pokazati veće poverenje prema kolegama u unutrašnjosti i verovati njihovim izveštajima", kaže ona.

#Danica Grujičić

#Institut za onkologiju i radiologiju

<
'