AKTUELNO

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut", Darija Kisić Tepavčević, izjavila je večeras da je u narednim danima i nedeljama potrebno strpljenje i poručila da će "onog momenta kada budemo imali veći broj osoba na Sajmu, u privremenoj bolnici, nego na klinikama, biti izvesno da smo ojačali" i da virus slabi.

Ona je rekla da, posmatrajući brojke u nedeljama koje odlikuje najveći porast obolelih, imajući u vidu i situaciju u drugim državama, epidemiju držimo pod kontrolom, i na, kako je navela, nekom "platou".

"U pitanju su 4, 5. i 6. nedelja. Da nam je neko pre više od mesec dana rekao da bi bili zadovoljni 'platoom' od preko 200 novoobolelih, ne bismo mu verovali. Ali, kako se povećava indikacija za testiranje i biva veći broj testiranih, veća je verovatnoća da otkrijemo pozitivne na virus", kazala je Kisić Tepavčević.

 Kako navodi, pravi parametar kontrole epidemije je i "procenat osoba koji imaju asimptomatske oblike ili blage kliničke forme, a smanjen broj onih koji zahtevaju respirator".

"To govori u prilog pada virulencije i porasta našeg kolektivnog imuniteta", navela je ona. Kaže da je broj od 145 osoba na respiratoru izuzetno ozbiljan i da se radi o vitalno ugroženim osobama.

"Njihovo kliničko stanje jeste teško, ali borimo se za njih. Bilo je među pacijentima na respiratoru onih koji su pobedili virus i počeli spontano da dišu", navela je Kisić Tepavčević.

#Darija Kisić Tepavčević

<
'