AKTUELNO

Norveška je krenula primenom restrikitvnijh mera čim su se pojavile informacije o širenju ove bolesti po svetu, rekla je ambasadorka za TV Pink.

U Norveškoj je prema poslednjim informacijama do sada obolelo 6.508, a preminlo je 128 pacijenata. Vlasti u zemlji zatovrile su granicu za stance, a za sada ne rade škole, fakulteti i dečiji vrtići. Ipak, nadležni su saopštili da je epidemija pod kontrolom i daće obrazovne usanove u narednim nedeljama biti otovrene.

Suzana Bošković Prodanović, ambasadorka Srbije u Norveškoj, za Novo jutro TV Pink kaže da se situacija dosta razlikuje od Švedske.

Foto: TV Pink Printscreen

-Norveška je krenula primenom restrikitvnijh mera čim su se pojavile informacije o širenju ove bolesti po svetu. Na žalost, u Norvešku su prvi oboleli došli sa Alpa – rekla je ona, isitčući da je su se vlasti u Noreškoj odmah odlučili za rigorozne mere i nisu očekivali da se jednostavno proširi kolektivni imunitet.

- Socijalno distanciranje je prva mera koja je uvedena. Zabrana kretanja između južnih i severnih regiona je takođe uvedena. Reč je o velikoj zemlji, zbog toga je takva odluka – ocenila je ona.

Kaže da razloga za optimizam, norveška vlada je najavila relaksiranje mera.

-Od 20. aprila otvoriće se vrtići, a od 27. će se otovriti i škola za niže radove – rekla je ona. 

#koronavirus

<
'