AKTUELNO

Danci su veoma disciplinovani, nakon Uskrsa očekujemo postepenu normalizaciju života, rekla je za televiziju Pink, ambasadorka Srbije u Danskoj Jasmina Mitrović-Marić.

Ona je istakla da će prvi stepenik ka vraćanju u normalan život, pre svega biti povratak dece u vrtiće i škole.

„Oni su najmanje ugroženi, a i roditelji će se samim tim osloboditi za povratak na posao. Drugi momenat je, kada je u pitanju školska populacija, njima će takođe biti dozvoljeno da se vrate kako bi maturanti završili svoje srednjoškolsko obrazovanje i krenuli dalje ka fakultetima ili radnim mestima“, rekla je Mitrović-Marić.

Kako kaže, doneli su to da svi studenti medicine koji su pri kraju, takođe će moći to da urade, čak, dodaje, nešto ubrzanije, kako bi dobili mlade lekare koje će odmah potom angažovati u borbi protiv koronavirusa.

„Oni su na taj način sebi pripremili nov i svež kadar u ovoj borbi. Interesnatno je to što je Danska neobična. Imaju kraljicu koju mnogo vole, kao i princa i princezu koje vole jako. Kada im oni kažu kako treba da se ponašaju to ima jednu specifičnu težinu“, rekla je Mitrović-Marić.

Kako kaže, takođe, Danci veruju izuzetno svojim institucijama, što je dodaje, dovelo do toga da izuzetno poštuju ono što im oni kažu i veoma su disciplinovani.

„Broj ljudi koji su kažnjeni u Danskoj zbog kršenja izolacije je ispod 200 tokom čitavog ovog perioda“, rekla je Mitrović-Marić.

Prema njenim rečima, Danska je još odavno zatvorila svoje granice, oni to, objašnjava nisu nazvali vanrednim stanjem ali su granice za strance zatvorene.

„Oni naravno svoje građane primaju i dovoze. Njihovi građani plaćaju avionske karte za ta putovanja kući. Avion koji saobraća Kopenhagen –Stokholm leti i dalje dva puta dnevno. Unutrašnji saobraćaj sa Farskih ostrva i Grenlanda besprekorno saobraća“, rekla je ona i dodala da ne rade uslužne delatnosti i do kraja avgusta su otkazane sve manifestacije koje zahtevaju veći broj ljudi.

#Danska

#koronavirus

'