AKTUELNO

Cela Srbija je zahvaćena, posledice se osete dve do tri nedelje kasnije. Zaista nemamo područje zemlje koje je netaknuto, rekao je Kon za TV Pink.

Članovi Vladinog kriznog štaba za suzbijanje epidemije KOVIDA-19 saopštili su juče da je u Gerontološkom centru Niš novim koronavirusom zaraženo 140 korisnika i četvoro zaposlenih, a da je njihovo oboljevanje posledica nepoštovanje propisa i mera zaštite.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je saopštila da je uhapšen direktor Gerontološkog centra Niš Milan S. (47). On je osumnjičen da je izvršio teško krično delo protiv zdravlja ljudi. 

Epidemiolog Predrag Kon kaže za Novo jutro TV Pink da je situacija u Srbiji, što se tiče koronavirusa, stabilna, ali je takođe jučerašnij dogašaj u Nišu okarakterisao kao ekscesnu situaciju.

Kaže da siutacija u Nišu treba da se shati kao iznenadni događaj koji će dosta uticati na KC Niš, ali je važno, ocenio je, da se nastavi sa borbom protiv epidemije uporedo sa novonastalom situacijom u ovom gradu.

-To je nešto što ne može lako da se apsorbuje. Odjenom imate 140 pacijenata koji ima KC u Nišu, i to posaje kula od karata. Takve situacije ne bi trebalo da nam se ponavljaju. Istraživaćemo šta će dalje da se dešava – rekao je Kon, isitčući da u Srbiji predstoji dalja borba sa koronavirusom.

Naglašava da je Srbija u sred šeste nedelje, ali zaravnjanje crte uprono traje, kaže on, misleći na krivu koja predstavlja broj zaraženih COVID-19 u našoj zemlji.

-Verovali smo da će broj početi da opada, ali još uvek se to ne dešava i mi moramo da prihvatimo stvari kakve jesu. Čovek se tek oseća loše kada primi onakav eksces, kao juče u staračkom domu u Nišu – rekao je Kon, dodajući da situacija nije strašna.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da lekari u Srbiji treba uvek preventino da reaguju kada je u pitanju osoba koja sumnja da je možda zaražena koronom, jer na nju, kaže, treba gledati kao na nekog ko potencijalno može da zarazi svoje okruženje.

-Po testiranju, od svega što se posumnja da je COVID-19, ispostavi se da je svega 15 odsto korona, ostalio su druge bolesti. Dakle, 85 odsto nije. Ipak ovo je situacija da ne treba da premišljamo da li je korona ili ne, već da se odmah regauje i da smanjimo mogućmost prenošenja – rekao je Kon.

Kaže, merama su stari zaštićeni, ali naglašava da je važno da tako treba da bude dok se sve ne završi.

Mladić Saša R. (26) iz sela Trešnjevica kod Paraćina, najmlađa je žrtva korone u Srbiji. On je svoju bitku za život izgubio juče.

-Statistika je takva kakva jeste. Svaki pojedinčani slučaj mlađeg čoveka je posebno traumatičan. Gubitak je nenadoknadiv. Ipak, to je retkost, na sreću, i nadam se da se neće ponavljati – rekao je Kon, dodajući da je to šesta žrtva u Paraćinu.

Kaže, da žrtve obično dođu kansije od momenta zaražavanja.

-Cela Srbija je zahvaćena, posledice se osete dve do tri nedelje kansije. Zaista nemamo područje Srbije koja je netaknuta – rekao je Kon. 

Kon je rekao da će za meru kontakata biti potrebno još neko vreme i dodao da će vanredne mere morati uskoro da se skidaju.

- Kad se spusti na 5 odsto znači da virusa nema toliko u cirkulaciji, to je ozbiljno smanjenje - kazao je Kon i dodao da je pouzdan pokazatelj i smanjenje ljudi na respiratorima.

- Kada budemo skidali mere ostaće rizik, ali prihvatljiv - naveo je Kon.

#Predrag Kon

<
'