AKTUELNO

U Beogradu su danas predstavljeni novi uslovi za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2020. godini, za šta će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojiti 250 miliona dinara.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministar Zoran Đorđević je u razgovoru s predstavnicima preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom rekao da se raspisuju dva javna poziva za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada tih preduzeća i da godišnji budžet za ove namene iznosi 250 miliona dinara, odnosno 125 miliona po javnom pozivu.

Đorđević je naveo da je prioritet Ministarstva da raspodela sredstava bude pravična, da doprinosi ekonomskom osnaživanju preduzeća i otvaranju novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom i u skladu sa tim, počev od drugog Javnog poziva za 2019. godinu, uvedeni su i novi kriterijumi koji utiču na tu raspodelu.

"Sredstva se mogu dodeliti samo preduzećima kod kojih prilikom vršenja inspekcijskog nadžora nisu zatečena lica na faktičkom radu - radu na 'crno', kao i preduzećima koja u zakonskim rokovima izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje", rekao je Đorđević.

On je napomenuo i da je ministarstvo Ministarstvu finansija uputilo predlog za povećanje sredstava za podršku preduzećima za period 2021-2023. godina u kojem je predloženo povećanje godišnjeg budžeta za 50 miliona.

Pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević navela je da u Srbiji posluje 56 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i da ona zapošljavaju ukupno 1.668 lica.

Na današnjem sastanku predstavljen je i izveštaj o inspekcijskim nadžorima u periodu od 27. januara do 27. februara ove godine u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prema rečima ministra Đorđevića, prioritetni cilj inspekcijskih nadžora nisu kazne, već ukazivanje na greške i njihovo uklanjanje, kako bi raspodela sredstava bila pravičnija.

#Zoran Đorđević

'