AKTUELNO

Kancelarija privredne komore Srbije počela je u septembru sa radom u Ujedinjenim arapskim emiratima, i ona praktično opslužuje region Bliskog istoka i Afrike, rekao je za emisiju Pravac, Marko Selaković, predstavnik privredne komore Srbije u Dubaiju.

Selaković je istakao da je rekao da su uspeli da u prvih 60 dana rada potpišu sporazum sa Savetom slobodnih zona Dubaija, kao i da olakšaju našim kompanijama registraciju u slobodnim zonama tamo.

„Takođe, identičan takav sporazum potpisali smo i sa Abu Dabijem. Nakon toga suočili smo se sa ozbiljnim, velikim prilivom i velikim interesovanjem naših kompanija da otpočnu svoje poslovanje iz Emirata“, rekao je Selaković.

Kako kaže, bitno je znati da, kada pričamo o Emiratima ne govorimo samo o zemlji koja je strateški partner Srbije i koja ima sa Srbijom zaista dobre odnose, već govorimo o Dubaiju kao jednom od najvećih centara za globalno poslovanje.

„Jedan od najvećih svetskih aerodroma nalazi se u Dubaiju. Najveća napravljena, izgrađena luka nalazi se takođe tamo. Dubai je danas postao jedan globalni poslovni, logistički, operativni centar, kroz koji ljudi, robe i usluge cirkulišu ka geografskom regionu Afrike, Bliskog istoka, pa i Srednjeg i Dalekog istoka“, rekao je Selaković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, iz njihovog iskustva pokazalo se da ko god ima dobro rešenje, kvalitetno, inovativno i konkurentno na nekom svetskom nivou, ima šta da traži tamo.

„Srbija zaista ima takve proizvode, i to ne samo Srbija već ceo zapadni Balkan. Trenutno je udarna oblast IT i informacione tehnologije, a kao druga oblast je solarna energija. Imamo i kompaniju u oblasti građevine i mašinogradnje. Šansa zaista postoji, a može da bude i još bolje“, rekao je Selaković, i dodaje da oni kao kancelarija u Dubajiu čine sve što mogu da stvore okvir, da čovek iz Srbije može da dođe i registruje kompaniju za 24 sata, kao i da uđe u sistem.

Kako kaže, zadovoljstvo mu je što prve kompanije već dolaze i uspešno počinju sa radom.

„Početkom aprila u Beogradu imaćemo veliku privredno-političku delegaciju iz UAE, gde će doći i predsednik privredne komore Dubaija, kao i desetine njihovih najuglednijih privrednika, kao i njihovi vodeći novinari i ljudi iz vlade. Oni će sesti za sto sa našim privrednicima i razgovarati o tome kako da na najbolji mogući način osvajamo tržišta o kojima govorim“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, to se ne odnosi samo na tržište UAE gde ima 9 miliona ljudi, već o tržištu od ukupno 4,5 milijarde ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomislav Momirović, investitor i hotelijer, istakao je da je ekonomija ključna i da ovaj region mora zajedničkim snagama da radi, kako bi izašli iz pozicije u kojoj se nalazimo.

„Konačno smo krenuli da se okrećemo jedni drugima i da shvatamo prednosti CEFTA regiona. Ako pogledate strukturu naše privrede i našeg izvoza, nama su Bosna i Hercegovina ključni partneri. Nama svaka destabilizacija u tim zemljama ne pogoduje. Moramo da utičemo da se situacija u tim zemljama stabilizuje i smiri. Mi smo ključni faktor koji može da povuče neke korake, jer su te zemlje jako zavisne od nas i politički i ekonomski“, rekao je Momirović.

Kako kaže, naša je dužnost da pokažemo dodatnu empatiju.

„Kada vučemo neke poteze moramo da pokažemo dodatnu senzitivnost. Minimalna cena rada je porasla 70 odsto. I dalje nismo gde bi želeli ali smo neuporedivo u boljoj situaciji. Moramo da gledamo dugoročno i strateški, kao i da ekonomiju dignemo u prvi plan“, rekao je Momirović.

Kako kaže, CEFTA je donela puno toga dobrog, ali ima i mana.

„Treba da ukinemo granične prelaze i da nemamo nikakve barijere. To nas mnogo košta i svi gubimo. Sve vrste barijera nas skupo koštaju, i sa ekonomskog stanovišta sve barijere moraju biti ukinute“, rekao je Momirović.

#Ekonomija

#Marko Selaković

#PRAVAC

#Tomislav Momirović

'