AKTUELNO

Kineski festival svetla, u susret Kineskoj novoj godini, otvoren je večeras u Limanskom parku u Novom Sadu.

Festival je otvorila ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kineski festival svetla organizovan je drugi put u Srbiji, a svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Njihove svetlosne instalacije uvode u čudesni svet mašte i svetla koji je pođednako zanimljiv i najmlađima i starijima. Izložba će trajati do 16. februara, a lampioni će biti upaljeni svako veče od 17 časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Organizator Kineskog festivala svetla je Balkanopolis centar za modernu tradiciju, a inicijator i osnivač Festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između dve zemlje.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Na ovaj način pokazujemo da postoji iskreno i čvrsto prijateljstvo između dve države. Zahvalan sam svima koji su pomogli da se ovaj festival održi u Limanskom parku, i da park zasija u raznim bojama. Nadam se da će brojni Novosađani posetiti izložbu tokom naredne tri nedelje, a gledaćemo da za sledeću godinu obezbedimo još veći broj lampiona", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, čestitajući ambasadorki Kine Kinesku novu godinu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Saradnja Kine i Srbije veoma je intenzivna, a Novi Sad i Vojvodina igraju važnu ulogu. Nadam se da ćemo u novoj godini imati još više zajedničkih aktivnosti u oblasti kulture, obrazovanja, infrastrukture i na drugim poljima. Želim svima mnogo sreće u Kineskoj novoj godini", izjavila je Čen Bo.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević pozdravila je inicijativu za obeležavanjem Kineske nove godine, istakavši da je time još jednom potvrđeno prijateljstvo Srbije i Kine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ovaj događaj sutra će biti održan i u Beogradu, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, ambasade Kine u Srbiji, Pokrajinske vlade Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada.

#Kineski festival svetla

#Novi Sad

'