AKTUELNO

Božić se smatra jednim od najradosnijih hrišćanskih praznika, jer predstavlja rođenje Bogomladenca Hrista, rekao je za portal Pink.rs sveštenik Gojko A. istakavši da je najbitnije da ga dočekamo spremni, pre svega šireći ljubav kako u porodici, tako i u celokupnoj zajednici.

Otac Gojko podseća da pre samog praznika Božića imamo i pripremu za dolazak Bogomladenca Hrista, u vidu Badnjeg dana. 

"Pastiri koji su vođeni zvezdom, po Jevanđelskom tekstu, uputili su se ka mestu gde će se roditi car. Oni su više mislili na zemaljskog cara, a tamo ih je čekalo dete od caranebeskoga. Došli su misleći da će biti u gradu, a onda su ga našli u pećini. Tamo su se ložili su vatru oko koje su se okupili i sama simbolika paljenja vatre se prenela i danas u činu paljenja drveta koje je najpostojanije u ovim delovima, a to je Hrast", rekao je sveštenik.

Kako kaže, ideja je da se napravi prijatno mesto gde će se roditi sin Božji. 

"Da bude toplo, da bude zajednica kao porodica, u ovom slučaju crkvena zajednica koja ga dočekuje. Priprema za sam Božić ne sastoji se samo od Badnjeg dana. Naime, ona je počela još krajem novembra, sa početkom božićnog posta. Post jeste bitna priprema u tome, jer želi da se prinese ono što je najčišće i najlepše od čoveka, svakako svi smo skloni grehu, pa je post prilika da se očistimo od toga", rekao je otac.

Kako je rekao, ne treba samo da se suzdržavamo od hrane i pića, već i da gledamo da se očistimo od zlog delanja misli i nastojanja prema drugima. 

"Treba da se trudimo da budemo bolji ljudi. Da to prinesemo Bogomladencu. Možemo sebe kao boljeg čoveka prineti Hristu", rekao je sveštenik.

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, podseća otac Gojko i dodaje, proslavlja se 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok se kod nas  koji se pridržavamo julijanskog kalendara obeležava 7. januara.

"Na Božić hrišćani idu na bogosluženja. Pravoslavni idu na jutrenje i Liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gde je spremljena bogata trpeza. Tog dana praznuju u svom domu sa polaznikom izabranim gostom - uobičajeno je da je to muško kršteno dete", rekao je sveštenik. 

On ističe da običaji za samBožić zavise od kraja do kraja, ali onaj osnovni jeste porodično okupljanje, kaoi česnica koja sa svojom simbolikom obeležava prosperitet i sve ono štodomaćini žele u novoj godini.  

Autor: A.A.

#Božić

#Sveštenik

'