AKTUELNO

Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ uručen je najnoviji respirator za bebe i decu, a donator je domaći trgovinski lanac „Dete L“ i već se nalazi na odeljenju intenzivne nege hirurških bolesnika.

Direktor Instituta dr Radoje Simić, kaže da je ovaj aparat kupljen za decu Srbije i regiona, i da je on najsavremeniji aparat u svojoj klasi.

„On pripada grupi respiratora, u narodu poznat kao veštačka pluća. Aparat ima najbolje karakteristike, može se primenjivati za dete od rođenja do 18 godina“, rekao je dr Simić.

Kako kaže, to mogu biti deca težine od 800 grama, pa i preko 100 kilograma.

„Aparat je od velike pomoći, država je namenila više milionska sredstva u evrima za opremanje celog Instituta, preko kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ali ovakve donacije od donatora velika je pomoć“, rekao je dr Simić.

On se zahvalio donatorima, i istakao da ovaj aparat mnogo pomaže doktorima u radu, a deci u bržem izlečenju.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor Udruženja „Domaći trgovinski lanac“ Obrad Popović, rekao je da su prošle godine imali inicijativu za smanjenje upotrebe plastičnih kesa u maloprodaji i kako kaže, iz te inicijative rodila se ideja da se od svake kese koja prođe kroz kasu odvoji deo za budžet koji će se donirati u opštu društvenu korist.

„Razmišljajući za koga to da uradimo, setili smo se da bi najbolje bilo da to bude Institut za majku i dete. Odlučili smo se za ovaj aparat koji može da im olakša i učini posao bar malo lakšim, kao i da leče decu koja se ovde nalaze“, rekao je i dodao da cena aparata prelazi preko 3,5 miliona dinara.

#Bolnica

#institut za majku i dete

#lekari

'