AKTUELNO

JKP „Gradska čistoća" danas pušta u rad obnovljene podzemne kontejnere u Njegoševoj ulici na Vračaru, a koji će biti zaključani. Podzemne kontejnere za odlaganje klasičnog komunalnog otpada će moći da koriste samo stanari okolnih zgrada uz pomoć specijalnih ključeva, dok će podzemni kontejeri za odlaganje reciklabila biti dostupni svim korisnicima.

Kontejneri sa sistemom zaključavanja su deo pilot projekta koji grad Beograd sprovodi po ugledu na svetske metropole. Kontejneri u centralnim gradskim opštinama su preopterećeni, jer ih, osim stanara okolnih zgrada, nedozvoljeno koriste i brojni ugostiteljski objekti.

Foto: JKP Gradska čistoća

- Tagove, odnosno specijalne ključeve, pomoću kojih će moći da se koriste podzemni kontejneri za komunalni otpad, dobilo je oko hiljadu domaćinstava u delu Njegoševe ulice na opštini Vračar. U kontejnerima se nalaze i specijalni senzori preko kojih će naši radnici imati podatke o popunjenosti kontejnera, na osnovu čega će biti planirano pražnjenje, pa se neće stvarati zastoj u saobraćaju u ovoj, inače, prometnoj ulici. Takođe, na ovaj način će biti obezbeđeno efikasnije i rentabilnije poslovanje - rekao je Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća". On je dodao da će se na ovaj način rešiti i problem nagomilavanja otpada, jer na trotoarima postoji dovoljno korpica za odlaganje sitnog otpada za prolaznike, kao i podzemni kontejneri namenjeni za odlaganje reciklabila koji se nalaze pored zaključanih kontejnera.

Foto: JKP Gradska čistoća

- Svako domaćinstvo je dobilo po dva ključa, a sva pravna lica su u obavezi da, sa nekim od operatera, potpišu ugovor o odnošenju otpada, te da otpad više ne odlažu u kontejnere koji su namenjeni za odlaganje komunalnog otpada domaćinstava. Ovo je do sada stvaralo veliki problem, koji će, nadamo se, ovim projektom biti trajno rešen – naglasio je Popadić.

S obzirom da se radi o eksperimetalnom projektu, JKP „Gradska čistoća“ će pratiti realni učinak, pa će na osnovu rezultata razmotriti mogućnost postavljanja kontejnera sa sistemom zaključavanja i na druge lokacije.

Foto: JKP Gradska čistoća

#JKP „Gradska čistoća

'