AKTUELNO

Beograđani će i narednih dana imati problema sa košavom koja će snižavati temperaturu u prestonici i za desetak stepeni.

Jak jugoistočni vetar koji je juče počeo da duva u Beogradu, prema najavi poznatog meteorologa Nedeljka Todorovića, uz kratkotrajan predah u četvrtak, zadavaće glavobolju stanovnicima prestonice sve do ponedeljka.

- Tokom utorka vetar je u Beogradu duvao prosečnom brzinom od šest metara u sekundi, ali je bilo naleta i do 13 m/s - rekao je Todorović.

On je do detalja objasnio koliko košava može da utiče na subjektivan osećaj građana o spoljašnjoj temperaturi.

Foto: Tanjug

- Procena je da brzina košave od jednog metra u sekundi spušta temperaturu za jedan stepen. Dakle, sada je realno šest stepeni hladnije nego što to pokazuju merenja - rekao je Todorović.

Dakle, ukoliko bi se desilo da u jednom delu dana košava duva brzinom od 10-12 metara u sekundi, to bi značilo da je napolju 10-12 stepeni manje nego što pokazuju merenja.

- Očekujemo da će košava ponovo duvati od petka do ponedeljka. Priče da ona duva jedan, tri ili sedam dana su ipak samo narodno verovanje - dodao je Todorović.

Podsetimo, najjača košava u Beogradu duvala je 17. oktobra 1976. kada je izmeren nalet od čak 35,9 m/s, a dva puta je trajala čak 31 dan - 1953. i 1972. godine.

#Beograd

#Košava

'