AKTUELNO

Skoro 17.000 đaka prvaka, 200 više nego lane, veliki broj renoviranih objekata, ali i video-nadzor u 90 odsto osnovnih i srednjih škola, samo su deo onoga što od danas očekuje đake u novoj školskoj godini.

- U đačke klupe će prvi put sesti skoro 17.000 đaka i škole ih spremno dočekuju. Najviše prvaka je na Novom Beogradu, Voždovcu i Čukarici. Posebno me raduje što imamo 200 najmlađih učenika više nego prošle godine. Važno nam je da imamo što više dece, jer sve što radimo za Beograd i Srbiju ima efekta samo ako imamo kome to da ostavimo - reko je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Kako on kaže, njviše prvaka upisala je mirijevska OŠ „Pavle Savić“, čak 310. Jasno je da postoji potreba za još jednom školom i ovo naselje će je i dobiti sledeće godine.

- Investicioni talas nastavljamo i sledeće godine, kada planiramo 650 miliona dinara kapitalnih ulaganja u rekonstrukcije i obnove škole - otkrio je Radojičić.

Kako on kaže lista za uređenje i opremanje je duga, a ove jeseni će početi radovi na OŠ „Knjeginja Milica“, OŠ „Rade Drainac", uređivaće se i Dvanaesta gimnazije, Trgovačka škola i brojne druge.

- Imam pozitivan stav prema uniformama još iz perioda kada sam bio đak, iako je vreme kada sam je ja nosio bilo drugačije. Bila je plava, sa znakom škole. Odećom se često skreće pažnja sa ličnosti i kvaliteta đaka. Drago mi je što nekoliko beogradskih škola ima uniforme. Njihovo uvođenje podržavam, ali samo pod uslovom da đaci i roditelji to žele.

Kako on kaže, radi se i na uviđenju i gradnji eko-učionica. Zasađivaće se nova stabla, rekonstruisaće se oštećene staze, a gde postoje uslovi, radiće se eko-učionice.

- U toku je izrada projekata realizacije modela nastave nastave koji bi mogao da se realizuje na otvorenom prostoru. To je korak ka sistemskom rešenju uređenja školskih dvorišta - ibjasnio je on.

Kako on kaže, deca se danas manje druže i više vremena provode u zatvorenom prostoru nego napolju. - Sećam se moje sreće zbog početka školske godine. Mnogo smo se družili i igrali, čini mi se više, znatno više nego deca danas, jer socijalne mreže deci daju lažan osećaj da su zajedno. U sećanju su mi i strogi, odgovorni profesori, od kojih sam mnogo naučio i kojima sam na tome zahvalan.

#Zoran Radojičić

#investicije

#škola

'