AKTUELNO

Gotovo 17.000 đaka prvaka, 200 više nego prošle godine, veliki broj renoviranih objekata, kao i video-nadžor u 90 odsto osnovnih i srednjih škola, deo su onoga što od ponedeljka očekuje učenike u novoj školskoj godini, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Radojičić je u intervju za Blic istakao da beogradske škole spremno dočekuju učenike i potvrdio da je najviše prvaka na opštinama Novi Beograd, Voždovac i Čukarica.

- Posebno me raduje što imamo 200 najmlađih učenika više nego prošle godine. Važno nam je da imamo što više dece, jer sve što radimo za Beograd i Srbiju ima efekta samo ako imamo kome to da ostavimo - poručio je Radojić. On je ukazao da je najviše prvaka upisala mirijevska OŠ "Pavle Savić", čak 310.

Radojičić je ocenio da postoji potreba za još jednom školom i najavio da će je to naselje i dobiti sledeće godine.

U toku je veliki investicioni talas u beogradskim školama. Ove godine je već do avgusta u opremanje škola uloženo 180 miliona dinara, što je više nego cele prošle godine", naglasio je on.

Radojičić je istakao da je izgradnja nove škole u Leštanima najveći projekat koji se sprovodi, tako da će, kako je naveo, đaci OŠ "Nikola Tesla" pohađati nastavu u OŠ "Miloje Vasić" u Kaluđerici, saopštio je Beoinfo.

- Zbog velike rekonstrukcije, i đaci OŠ '1.300 kaplara' će privremeno ići u OŠ 'Stevan Sinđelić' i 'Arčibald Rajs - objasnio je gradonačelnik.

On je dodao da je lista za uređenje i opremanje duga i napomenuo da su neke od škola na kojima će ove jeseni početi radovi OŠ "Knjeginja Milica", OŠ "Rade Drainac".

- Brinemo i o srednjim školama, pa će se tako uređivati i Dvanaesta gimnazija, Trgovačka škola... - rekao je Radojičić. On je dodao da se i sledeće godine nastavlja investicioni talas, kada se, kako je naveo, planira 650 miliona dinara kapitalnih ulaganja u rekonstrukcije i obnove škole.

- Video-nadzor ima oko 90 odsto osnovnih i srednjih škola, školski policajac brine o bezbednosti đaka u dve trećine, dok nešto manje od trećine škola ima privatno obezbeđenje. Kao gradonačelniku, bezbednost dece mi je najvažnija i to je jedan od motiva velike rekonstrukcije škola. Brinemo i o sigurnosti najmlađih, zbog čega u državne vrtiće uvodimo video-nadžor i panik-tastere - istakao je.

Gradonačelnik je najavio i da će tokom sledeće godine biti uređeno 10 školskih dvorišta kako bi đacima bilo omogućeno zelenije i zdravije okruženje.

- Zasadiće se nova stabla, rekonstruisati oštećene staze, a gde postoje uslovi, radiće se eko-učionice, kako bi deca deo nastave mogla da realizuju na otvorenom prostoru. U toku je izrada projekata. To je korak ka sistemskom rešenju uređenja školskih dvorišta, da više ne zavisi od pojedinaca u školi - rekao je on.

U toku je, kako je dodao, formiranje grupa za produženi boravak. "Grad Beograd će i ove godine izdvojiti znatna sredstva za finansiranje plate nastavnika, jer smo prošle godine duplo povećali platu učiteljima u produženom boravku. Lane je to bilo u oko 80 škola za treći i četvrti razred, a oko 15 škola za prvi i drugi", naveo je Radojičić. Kada su u pitanju uniforme, gradonačelnik je istakao da prema tome ima pozitivan stav jer se odećom često skreće pažnja sa ličnosti i kvaliteta đaka.

- Drago mi je što nekoliko beogradskih škola ima uniforme. Njihovo uvođenje podržavam, ali samo pod uslovom da đaci i roditelji to žele - rekao je Radojičić.

Početak školske godine ove godine vezuje se i za otvaranje važnih saobraćajnica, kao i zimski red vožnje, zbog čega gradonačelnik podseća da se tokom tekućeg vikenda otvaraju tri veoma važne lokacije u gradu - Trg republike, Topličin venac i Karađorđeva ulica. "Imajući u vidu početak školske godine, insistirao sam kod izvođača radova da se na potezu ulica Kraljice Marije, 27. marta i Džordža Vašingtona gde se rade obimne rekonstrukcije od ponedeljka omogući otvaranje vitalnih raskrsnica", naveo je gradonačelnik.

On je podsetio da od ponedeljka na snagu stupa zimski red vožnje, što podrazumeva 350 vozila više u odnosu na letnji režim.

- Početak školske godine nosi i veći broj automobila na ulicama, ali molim građane za strpljenje, jer će po završetku radova imati lepši, bolji i funkcionalniji grad - zaključio je Radojičić.

#Zoran Radojičić

'