AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišli su danas radove na rekonstrukciji i dogradnji Kliničkog centra Srbije (KCS) u Beogradu, a premijerka je tom prilikom izrazila zadovoljstvo dinamikom radova.

Brnabić je navela da danas nije uobičajeno da se radi u skladu s predviđenom dinamikom, a još manje da se radi brže od toga, što je, kako je primetila, slučaj sa KCS.

- Ovo je projekat od nacionalnog značaja i što ga pre završimo, građani će imati bolju zdravstvenu uslugu. To je i jedan od ciljeva Vlade Srbije - kazala je Brnabićeva.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prema njenim rečima, uz zapošljavanje, zdravstvo i obrazovanje su najvažniji prioriteti vlade koju predvodi. Navela je da se i u oblasti zdravstva krenulo iz minusa, ali da je uz politiku nekadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a koju je i sama nastavila, zdravstvo uspelo da se unapredi.

Kako je kazala, radilo se na četiri stuba - obezbeđivanju infrastrukture, opremi, specijalizacijama i dodatnom obrazovanju medicinskog osoblja, kao i na povećanju plata.

Brnabićeva je rekla da se s poboljšanjem uslova krenulo iz Niša, gde je, kako kaže, izgrađen prvi Klinički centar koji je ikada i završen.

Ministar Lončar je istakao da će KCS doprineti boljem pružanju usluga građanima Srbije, kao i da se izgradnjom tog centra dobija 930 novih kreveta u poluintenzivnoj nezi, 200 u intenzivnoj nezi, 30 operacionih sala i 70 kreveta dnevne bolnice.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- KCS biće izgrađen po najmodernijim standardima - rekao je Lončar i dodao da se dugo u Srbiji nije ovoliko ulagalo. Obilasku radova prisustvovali su i predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović i Felisitis Ridl iz Evropske investicione banke (EIB), koja je navela da je impresionirana napretkom u radovima.

Kako je rekla, prvi put je radove na KCS obilazila u februaru ove godine i tada se nalazila u prizemlju, dok je danas, pet meseci kasnije, izjave za medije davala na 11. spratu zgrade.

- KCS, koji gradimo zajedno s drugim projektima koje podržava EIB, predstavlja prekretnicu za zdravstvo u Srbiji - rekla je Felisitis Ridl i dodala da je KCS prvi veliki korak ka razvoju zdravstevnih usluga na širem području Beograda.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Rekonstrukcija i dogradnja centralnog objekta u KCS obuhvata zgradu ukupne površine od oko 134.000 kvadratnih metara i izgradnju tehničkih blokova A1,B, E i D. Projektom se realizuje i spoljašnje uređenje koje obuhvata uređenje slobodnih površina, parkinga, saobraćajnica i trotoara, kao i ozelenjavanje površina.

U okviru rekonstrukcije pravi se i pristupna saobraćajnica, odnosno pristupni put između Hitne pomoći i KCS-a u dužini od 350 metara, koji će omogućiti normalno odvijanje saobraćaja i manje gužve u tom delu grada.

Do sada je izgrađeno 105 šipova, ugrađeno 450 kubnih metara betona za šipove, iskopano 10.000 metara kubnih zemlje, nasuto i ugrađeno 2.000 metara kubnih tucanika.

#Ana Brnabić

'