AKTUELNO

Duvanski dim sadrži više od 70 odsto kancerogenih materija, pokazuju najnovija istraživanja.

U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom "Odrasli puše i mene guše", a rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji pokazuju da je 63 odsto učenika starosti 13 do 15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61 odsto na zatvorenim javnim mestima, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Visokoj izloženosti duvanskom dimu, a posebno na mestima na kojima pušenje nije zabranjeno - zakonski regulisano, doprinosi i visoka tolerancija društva prema upotrebi duvana.

Duvanski dim, koji sadrži više od 7000 hemijskih materija, od čega su više od 70 kancerogene materije, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.

Foto: Pixabay.com

Prema istraživanjima Pen Stejt medicinskog koledža, najopasnije je takozvano jutarnje pušenje, koje se definiše kao paljenje cigarete u prvih pola sata nakon buđenja. Naime, ova navika povećava rizik za dobijanje raka pluća za 79 odsto u poređenju sa njenim paljenjem sat vremena kasnije.

Osobe koje odmah ujutro nakon buđenja pale cigaretu imaju znatno veći rizik od nekoliko opasnih i smrtonosnih bolesti. Ovi “rani” pušači takođe imaju i 59 odsto veći rizik za razvijanje raka glave ili vrata.

Tačan razlog za ovoliko povećanje rizika još nije poznat, ali istraživači smatraju da je glavni uzrok to što su osobe koje istog trenutka nakon buđenja pale cigaretu više zavisne.

– Ove osobe imaju znatno viši nivo nikotina i drugih toksina iz duvana u svom telu i više su navučene na cigarete jer ne mogu da sačekaju sat vremena. Takođe, ovakve osobe puše sa znatno više intenziteta i zbog toga uvlače više dima u pluća i izlažu se većim količinama kancerogenim materijama – smatra dr Džošua Muskat sa Pen Stejt koledža.

I. P.

#Batut

#Cigareta

#Zdravlje

#duvan

'