AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas novinu na ovogodišnjem obeležavanju gradske slave Spasovdan, navodeći da će Beograd podsetiti na svoju slavnu prošlost umetničkim slikama Nebojše Đuranovića, koje će se od ponedeljka naći na 127 bilborda u gradu.

Vesić je rekao da će slike krasiti naš grad ne samo za Spasovdan, 6. juna, već i za Vidovdan, koji se obeležava 28. juna.

- Namera nam je da podsetimo mlađe generacije, naše građane, a i strane turiste na bogatu srednjovekovnu istoriju Srbije, kojom treba da se ponosimo. Tradicionalno će se najpre održati liturgija, a potom i litija ulicama grada. Spasovdan se u Beogradu obeležava od 1403. i ne znam da li imamo dužu tradiciju od te. Uveo ga je Despot Stefan Lazarević, kojem ćemo se dostojno odužiti naredne godine, a spomenik njemu u čast naći će se na uglu bulevara koji nosi njegovo ime i Palmotićeve - rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

On je podsetio da će u glavnom gradu sledeće godine biti podignut i spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, na predlog predsednika Republike Srbije.

- Pokazujemo veliku odgovornost prema našoj istoriji jer ko ne čuva i ne pamti svoju istoriju ne može da računa na to da će donositi pravilne odluke u budućnosti - istakao je Vesić.

#Goran Vesić

#Spasovdan

'