AKTUELNO

Beograd i Srbija naći će način da se pomogne srpskom stanovništvu na KiM u ovakvoj situaciji izazvanoj uvođenjem taksi od strane takozvanih prištinskih institucija, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je rekao da su predstavnici Grada Beograda nedavno potpisali Sporazum sa 15 sredina na Kosovu i Metohiji.

- Svaka od 15 opština u Beogradu vodi računa o jednoj sredini na KiM i taj primer treba da slede i druge lokalne samouprave - rekao je Vesić.

On je naveo da je cilj uvođenja taksi na robu iz Srbije pokušaj Albanaca da se stvara nestabilnost i da se Srbi iseljavaju.

Srba je sve manje iz godine u godinu, rekao je Vesić i dodao da će se naći način da se pomogne našem stanovništvu u novonastalnim okolnostima.

- Cilj Albanaca je da podele Srbe, ali naspram sebe imaju jaku Srbiju i jakog lidera veoma poštovanog u međunarodnoj zajednici, pa im plan ne uspeva i zato su nervozni - rekao je Vesić .

On kaže da je primetno da SAD sada uviđaju da bi trebalo uvažiti srpske interese i da je jasno da bez Srbije nema trajnog rešenja.

Vesić je naglasio da je predsednik Aleksandar Vučić diplomatskom inicijativom i ličnim ugledom uspeo da promeni odnos svetskih sila po pitanju Kosova i Metohije.

Povodom vesti da je američki predsednik Donald Tramp kročio na tlo Severne Koreje u demilitarizovanoj zoni i sreo se sa Kim Džong Unom, Vesić je izrazio nadu da će SAD takođe napraviti hrabar korak i kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Vesić je rekao da činjenica da su počeli da se uvažavaju srpski interesi kada je u pitanju Kosovo i Metohija izrazio nadu da će to dovesti dotle da SAD razumeju da je potreban hrabar iskorak sa njihove strane kako bi Albanci pristali na istorijski kompromis između Srba i Albanaca i kako bi na taj način trajno bio rešen problem.

- Albanci su decenijama radili u Americi i oni se razumeju u američku politiku, imaju svoje lobiste, a mi ih nismo imali osamdesetih i devedesetih godina. Mi smo tu bitku kada su u pitanju SAD decenijama unazad izgubili. Ono što se desilo dobro poslednjih nekoliko godina, kada je predsednik Vučić preuzeo vođenje spoljne politike Srbije, je to što je uspeo snažnom diplomatskom inicijativom, svojim ličnim ugledom koji ima u međunarodnoj zajednici da promeni odnos najvećih svetskih sila po pitanju Kosova i Metohije - naveo je on.

Tako da sada, kaže, i one svetske sile kao što su SAD, koje priznaju tu samoproglašenu nezavisnost, već uviđaju da je neophodno uvažiti srpske legitimne interese na Kosovu i Metohji, kao i političke, kulturne, istorijske, verske i da bez Srbije nema trajnog rešenja, što je velika pobeda i važan iskorak ka trajnom rešenju.

#Kosovo i Metohija

'