AKTUELNO

Osetim svaku i najmanju promenu vremena, kada je pritisak u vazduhu veći nego inače u glavi mi orestar bukvalno svira bez milosti, rekao je u ispovesti za Pink.rs, Slobodan Živković (34) iz Beograda.

Usled iznenadnih i čestih promena vremenskih prilika mnogi se žale da osećaju tegobe, kako fizičke, tako i psihološke. Sve je više ljudi koji su zbog vremenskih prilika malaksali, umorni, imaju problema sa koncentracijom, glavobolje, ali i neke ozbiljnije zdravstvene tegobe. Ovakve simptome, manje ili više, osećaju meteoropate kod kojih je lečenje spontano, nevolje prestaju onog trenutka kada se vreme promeni.

Živković je za naš portal rekao da već desetak godina oseća određene fizičke promene i tegobe pri nagloj promeni vremena.

- Danas je kišovito a i sutra će, još su kolena upaljena i sve me živo boli, ruke, noge, osetim svaku i najmanju promenu vremena. Lekari ne znaju da mi pomognu - rekao je Živković.

Kako kaže, na promenu pritiska u vazduhu počne da mu svira orkestar u glavi, kao i da postaje nervozan čak i razdražljiv.

- Koncentracija zna dosta da mi opadne, često osećam pritisak u ušima, kao i jače otkucaje srca. Budem toliko omamljen opijumom niti išta čujem, niti mogu da se koncentrišem, ruke su mi teške noge ne slušaju, preznajavam se kao da nemam vazduha - rekao je Živković.

Kako objašnjava, kada grmi, seva, svaka kost ga boli u telu, nema apetit.

Foto: Unsplash

- To je vreme kada se podsetim svih padova lomova i nestašluka, svaka promena me podseti na bol koji sam već preživeo...pio sam lekove protiv bolova nisu imali efekta pokušavao sam na sve načine da ublažim - rekao je Živković, dodajući da očigledno mora da navikne da se bori sa tim promenama.

Stručnjaci objašnjavaju da se ne radi o oboljenju, već o reakcijama i zdravstvenim simptomima koji se ispoljavaju kada dođe do promene jednog ili više meteoroloških faktora - temperature, vlažnosti vazduha, vetra, atmosferskog pritiska...

Istraživanja pokazuju da čak 80 odsto svetske populacije oseća neke promene usled vremenskih prilika, i da je njihov broj, pre svega zbog klimatskih promena, duplo veći nego što je to bio slučaj pre pola veka. U grupi meteoropata su osobe oba pola, čak i deca.

#Bolest

#Vreme

'