AKTUELNO

Festival rusko-srpskog zanatstva "Novogodišnji vašar" otvoren je danas u galeriji Progres u Beogradu, a manifestacija koja se održava po deveti put ove godine posvećena najpoznatijem ruskom suverniru - 'babuški'.

Do 13.januara biće izloženi dekorativni predmeti i rukotvorine starih zanata Rusije i Srbije od nakita, ukrasnih figura i ćilima do šubara, šalova i majica sa likom Vladimira Putina.

Festival je otvorio prvi sekretar ambasade Rusije u Beogradu Nikolaj Pomilujko koji je istakao je da je izložba rusko-srpskog zanatstva, koji se održava deveti put, postala ''lepa tradicija'' što, kaže, svedoči o interesovanju srpske javnosti za taj događaj.

- Posetioci mogu da se upoznaju sa starim ruskim i srpskim zanatima i jača kulturnu i istorijsku bliskost naših naroda - naveo je Pomilujko i dodao da će ambasada Rusije i dalje učestvovati u organizaciji izložbe.

Foto: Tanjug

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kazao je da je otvaranje festivala značajan datum za naš turizam i za Beograđane koji, kaže, gaje posebnu naklonost prema ovakvim izložbama.

Istakao je da je rusko tržište veoma značajno za prestonicu i da je ruskim turistima poslednjih pet godina Beograd među prvih deset destinacija.

Foto: Tanjug

- Nastavićemo da se još intenzivnije predstavljamo na ruskom tržištu. Ove godine smo učestvovali na nekoliko sajmovima u Rusiji, imali smo posebne promocije u Moskvi, dok je, s druge strane, Beograd ugostio novinare i turističke radnike iz Rusije - rekao je Popović.

Predstavnik Udruženja narodne umetnosti i zanatstva Sankt-Petersburga Vladimir Savčenko rekao je da je tema ovogodišnjeg festivala ruska babuška čiji je prvi primerak napravljen pre 120 godina.

- Babuška je simbol našeg zanatstva, ali i simbol ruskog naroda koji i danas opstaje - kazao je Savčenko i pozvao Beograđane da posete izložbu.

Foto: Tanjug

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naveo je da od početka podržava susret srpsko-ruske kulture, tradicije i običaja i sve što je u funkciji očuvanja nacionalnih identiteta dva naroda.

Foto: Tanjug

- Svaki put se iznova radujemo ovoj izložbi koja je u poslednje tri godine prikazana i u Republici Srpskoj, u Prijedoru, Banja Luci, Bijeljini i Trebinju. Za nas u Republici Srpskoj svaki susret kulture, tradicije i privrede ruskog i srpskog naroda ima poseban značaj - istakao je Cicović.

Organizatori su festivala su Udruženje narodne umetnosti i zanatstva Sankt-Petersburga i Lenjingradske Regije „NVO Dvorana Zanata“, uz podršku ambasade Rusije i Turističke organizacije Beograda i u saradnji sa Udruženjem starih umetničkih zanata.

#Nova godina

#Rusija

#Srbija

#Vašar

'