Dvodnevni festival sireva "Balkan Cheese Festival" otvoren je danas u Beogradu, a posetioci će moći da probaju stotine retkih i neobičnih vrsta sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Italije.
Posetioci sedmog po redu festivala imaće priliku da u Doma omladine Beograda probaju autohtone vrste sireva Balkana, da uživaju u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima i delikatesima kao i poslasticama sa sirom, a na festivalu će po prvi put biti predstavljeni i zanatski hlebovi sa sirom.
Na jednom mestu, desetine malih proizvođača iz Srbije i regiona predstavili su neobične vrste hleba sa tartufima i sirom, rolovani pljevaljski sir sa kajmakom, kao i "patentirane" ljute soseve od "srpske čili" paprike i slatko-ljute sireve sa šumskim pečurkama "made in Serbia".
Ovogodišnja tema festivala je "Italija", a poznati umetnik i izvodnjač kancona i arija Matea obradovao je posetioce, koji su imali priliku da uživaju uz sladoled od sira domaće proizvodnje kao i 100 odsto organski čips sa sirom iz Srbije.
Zainteresovani gosti moći će da učestvuju danas i sutra u radionicama "Uživanje u siru i zdrava ishrana" kao i da nauče da prave pastu na radionici "La pasta italiana".
Svečana dodela nagrada za najbolje sireve po glasovima publike je u nedelju u 18.00 časova u Domu omladine, a cena jednodnevne ulaznice je 250 dinara što uključuje degustaciju sireva i delikatesa na svim štandovima izlagača.
Radno vreme manifestacije je od 10 do 20 časova u subotu i nedelju, a ulaznice su dostupne na biletarnici Eventima u Domu omladine Beograda.