AKTUELNO

U prostorijama direkcije JKP „Gradska čistoća“ danas je počeo prvi krug takmičenja „Eko kviza“ na temu „Prljavo ili čisto-nije isto“.

Kvalifikaciju za drugi krug takmičenja uzele su OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ sa Voždovca i „Zaga Malivuk“ sa Palilule. Te škole će sačekati završetak prvog kruga kako bi dalje nastavile takmičenje.

Učešće u takmičenju „Eko kviza“ u školskoj 2018/2019. godini uzelo je 45 OŠ iz Beograda. One će proći tri kruga kvalifikacija, zatim polufinale, četvrt finale i konačno finale. Škola koja ponese titulu pobednika gradskog takmičenja, pored vrednih nagrada koje osvaja, predstavljaće Beograd na republičkom tamičenju u 2019. godini gde će se osnovici iz više od 15 gradova Srbije nadmetati u znanju o reciklaži.

JKP „Gradska čistoća“ od 2014. godine organizuje takmičenje beogradskih osnovaca u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada, „Eko-kviz“. To je projekat edukativnog karaktera i namenjen je učenicima osnovnih škola. Ispred svake škole nastupa ekipa od četiri člana i to po jedan učenik petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Takmiče se po četiri škole, od kojih dve bolje prolaze u naredni krug takmičenja. Cilj takmičenja je podizanje nivoa svesti osnovaca o značaju životne sredine i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji.

U prvoj godini organizovanja „Eko-kviza“ učestvovalo je samo osam osnovnih škola, a danas ih je nešto više od 40. Od 2017. godine zbog edukativnog i zabavnog karaktera organizuje se i republičko takmičenje u kome su do sad učestvovali gradovi Beograda, Vranje, Zrenjanin, Gornji Milanovac, Prokuplje, Vršac, Petrovac na Mlavi i Sokobanja, ali se lista gradova i dalje širi.

Podršku „Eko kvizu“ dali su Ministarstvo zaštite životne sredine, Skupština grada Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, kao i brojne lokalne samouprave ali i medijske kuće, zbog čega koristimo priliku da im se svima zahvalimo.

#Beograd

#Gradska čistoća

'