AKTUELNO

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Pošto se na današnji dan, po verovanju hrišćana, rodio Sin Božji, Isus Hrist – spasitelj sveta, Božić je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, roditeljstva i stvaranja uopšte.

S tim u vezi, ekipa portala Pink.rs stupila je u kontakt sa rijaliti zvezdom, Stanijom Dobrojević, koja nam je otvorila vrata doma u Rumi i u razgovoru otkrila po čemu je za nju ovogodišnji Božić različitiji od prethodnog, kao i kojih običaja se pridržava njena porodica.

Foto: Privatna arhiva

Prethodna godina pokazala ti se kao itekako uspešna, da li si je takvu i poželela na Božić pre godinu dana?

- Jesam, uvek za Badnji dan zapišem ciljeve i želje za narednu godinu i papirić čuvam do sledećeg Božića, neverovatno koliko se stavki ostvari! Takođe na današnji dan valja se poraditi i kažu kakav ti je Badnji dan tako će ti biti cela godina!

Kakvih se običaja pridržavaš za Božić i Badnji dan?

- Moja porodica slavi u tradicionalnom duhu po starim srpskim običajima, uvek smo za Božić zajedno! Na Badnje jutro brat u zoru ide po Badnjak, spremamo posnu trpezu, odlazimo zajedno u crkvu na paljenje Badnjaka i onda sledi skromna večera koja mi je najposebnija, tada sedimo pričamo, i uz sveću i crveno vino čekamo Božić. Ujutro rano idemo u manastir na pričest i posle toga bogata trpeza i slavlje!

Foto: Privatna arhiva

Kažu da na Božić treba samo praštati, opraštaš li ti nekome i ako da, kome i zbog čega?

- Veliki sam vernik i hrišćanski je praštati! Ja opraštam svima sve! Ljudi koji su me mnogo povredili, takođe im oprostim ali praštanjem ih odstranim iz svog života. Najbitniji mi je mir i sreća u porodici, to je moja svetinja.

Foto: Privatna arhiva

Po čemu se ovogodišnji Badnji dan i Božić razlikuje od prethodnih?

- U suštini sve je isto sem što ćemo ovo Badnje veće i Božić proslaviti kod moje mame u novom stanu u koji se tek uselila!

Verovanje je da ono što radiš ili poželiš na Božić, da ćeš raditi cele godine. Šta je ono što ćeš ili pak, nećeš raditi na današnji dan?

- Bitno mi je da sam ceo dan srećna i dobro raspoložena, da usrećim neke ljude kojima je to preko potrebno jer nas Bog kasnije za to nagradi, takođe valja se malo poraditi, pročitati malo knjigu, spremiti ceo dom... I ne pomisliti ista loše, ne izgovoriti ružnu reč!

Foto: Privatna arhiva

Šta bi poručila za Božić našim čitaocima?

- Srećan Božić i da ga svi provedete u miru i veselju sa najmilijima!

Autor: Nikola Žugić