AKTUELNO

Korisnicima se savetuje da ne otvaraju sumnjive priloge u porukama od nepoznatih osoba.

Pošto je poslednjih dana zabeleženo više prijava građana koji su putem e-pošte primili ucenjivačke poruke na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja, MUP Republike Hrvatske je korisnicima savetovao da ne otvaraju sumnjive poruke nepoznatih osoba i da ažuriraju svoje šifre i antivirusne programe.

Korisnicima se savetuje da ne otvaraju sumnjive priloge u porukama od nepoznatih osoba jer takvi prilozi mogu sadržati maliciozne programe, već da budu na oprezu prilikom slanja poverljivih poruka koje sadrže slikovni ili videosadržaj.

Potrebno je takođe da proveravate isključenost web-kamere ako nije potrebno da se koristi prilikom pregledanja sadržaja na internetu, ažurirati pristupne šifre uz korišćenje sigurnosno jače šifre za svaki pojedini servis na internetu, izbegavati ustupanje svojih šifri i računa e-pošte drugim osobama ili servisima kao i redovno ažurirati antivirusne programe kao i operativne sisteme.

Foto: Pixabay.com

MUP navodi da je poslednjih nekoliko dana uočena pojava većeg broja prijava građana koji su dobili poruke u kojima pošiljalac tvrdi da su im kompromitovani korisnički račun i računar, odnosno da im je probijena pristupna korisnička šifra koju navodi u poruci. Šifra, kažu u MUP-u, može biti tačna, ali i ne mora, ili se radi o staroj šifri koju korisnik više ne koristi.

Počinilac u poruci navodi takođe da je na žrtvin računar instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima te je na taj način došao u posed eksplicitnog sadržaja žrtve dok je ista navodno pregledala stranice pornografskog sadržaja.

Na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja počinilac vrši ucenu prema žrtvi uz pretnju da će ako žrtva ne uplati određeni iznos na njegov račun sav kompromitujući sadržaj poslati žrtvinim Facebook i messenger prijateljima, osobama iz imenika e-pošte.

Pročitajte još: Dok ste na poslu, robot kuvar sprema ručak za vas

#Hrvatska

#Policija

#Prevara

'