AKTUELNO

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) najavila je da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom legendarnog modela "buba".

Kako prenosi portal "Biznis insajder", do ovog poteza nemačke kompanije dolazi usled nastavka trenda okretanja auto tržišta ka SUV i krosover vozilima.

Prošle godine u SAD-u je prodato oko 15.000 "buba", što je dramatičan pad u odnosu na više od 420.000 prodatih jedinica na vrhuncu popularnosti ovog modela krajem 1960-ih godina.

Folksvaegn je najviše "buba" prodao u SAD-u 1968. godine, kada se ovaj četvorotočkaš pojavio kao trkački automobil pod imenom "Herbi" u Diznijevom filmu "Love Bug" (kod nas je prikazivan pod naslovom "Herbi, ljubavna buba").

Nemački auto gigant prekida proizvodnju svoje ikone nakon sedam decenija od njenog lansiranja na tržište.

Prva "buba" prokrstarila je drumom 1938. godine u Nemačkoj. Njena rastuća popularnost u SAD-u tokom 1960-ih podstakla je Folksvagen da izgradi svoj prvi proizvodni pogon u Americi, u gradu Puebla u Meksiku, kako bi zadovoljio tražnju. Očekuje se da će upravo u toj fabrici biti proizvedena poslednja "buba" u julu 2019.

"Gubitak 'bube' nakon tri generacije, tokom skoro sedam decenija proizvodnje, izazvaće talas emocija među njenim mnogobrojnim vernim fanovima", naveo je glavni izvršni direktor američke podružnice Folksvagena, Hajnrih J. Vebken, u saopštenju.

#Folksvagen

#proizvodnja

'