AKTUELNO

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) najavila je danas da će proizvodnju električnih vozila povećati na 22 miliona jedinica u narednih deset godina i da će za 30 odsto smanjiti emisiju ugljen-dioksida tokom životnog ciklusa vozila.

To je značajno veći broj u odnosu na ranije najavljenu proizvodnju 15 miliona električnih vozila, prenosi agencija AP, uz ocenu da je i ta cifra bila ambiciozna imajući u vidu činjenicu da je VW prošle godine proizveo manje od 50.000 električnih vozila, prenosi agencija AP.

Kompanija se, međutim, sada sve više okreće električnim vozilima kako bi se uskladila sa novim evropskim ograničenjima vezanim za emisiju ugljen-dioksida i tražnjom Kine za vozilima sa nižim emisijama štetnih gasova.

Predstavljajući poslovne rezultate za 2018. godinu, grupacija VW je saopštila da je ostvarila neto dobit od 12,15 milijardi evra, čime su nadmašena očekivanja analitičara.

Operativni profit (pre kamata i poreza na dobit) porastao je za 0,4 odsto na 17,1 milijardu evra, a prihodi od prodaje za 2,7 odsto na 235,8 milijardi evra.

Ipak, operativni profit ključnog brenda, VW-a, jednog od 12 Folksvagenovih brendova, smanjen je na 3,2 milijarde evra sa 3,3 milijarde evra iz 2017. godine.

#Automobil

#Folksvagen

#Nemačka

'