AKTUELNO

Milijarda korisnika Gugl Hroma širom sveta pozivaju se da budu oprezni zbog pojave lažnog ažuriranja pretraživača.

Poznavaoci sajber bezbednosti, objavili su važno upozorenje o novoj pretnji koja trenutno pogađa korisnike Gugl Hroma (Google Chrome). Početkom ove godine pojavila se nova vrsta internet opasnosti, koja napada računare korisnika ovog pretraživača.

Kada jednom uđu u računar, malveri mogu usporiti ili čak onesposobiti uređaj.

Korisnici Gugla često dobijaju poruke da se desila neka greška prilikom ažuriranja Hroma, a ta poruka je zapravo prevara preko koje se šalju malveri (softveri koji su napravljeni sa ciljem urušavanja sistema).

Kompanija za sajber bezbednost Trend Mikro (Trend Micro) upozorava da su ovi napadi aktuelni od februara ove godine, kao i da su uticali na mnogo korisnika do sada, prenosi Miror.

Nakon što korisnici posete internet adresu koja je "kompromitovana", tj. zaražena virusom, pojavljuje se poruka da se pojavila greška u programu pretraživača. Odmah nakon nje, drugom porukom se korisnik poziva da preuzme ažuriranja, kako bi se navodni problem uklonio.

Klikom na link preuzima se zipovana datoteka koja sadrži Monero majner (Monero Miner), koji će koristiti procesorsku snagu računara kako bi rudario kriptovalute za napadače.

Ovo je ozbiljan problem jer kada se jednom zarazi, uređaj će se verovatno usporiti ili čak prestati da radi zbog toga što malver troši previše energije.

Drugi problem, prema mišljenjima mnogih, opasniji od prestanka rada računara, je preuzimanje privatnih, osetljivih podataka sa laptopa. Pre svega finansijskih podataka poput lozinki platnih kartica, ličnih dokumenata, što može ugroziti korisnika na duže staze.

Treći problem koji se javlja je i mogućnost daljeg urušavanja sistema, jer će kompjuterski sistem nakon ovog napada postati podložniji daljim napadima.

Ako ste zabrinuti zbog ovog najnovijeg napada, onda postoje neki načini da se zaštitite:

* Pojačana opreznost pri preuzimanju dokumenata posebno iz nepoznatih izvora, a preuzimanje softvera samo sa proverenih internet portala.

* Proveriti da li je operativni sistem koji se koristi adekvatno ažuriran prema najnovijim bezbednim informacijama. Za one koji koriste Gugl Hrom, prilikom ažuriranja pozvati se na opciju "Help", a zatim izabrati "Abaut Hrom".

* Instaliranje antivirusa koji može pomoći u otkrivanju i uklanjanju pretnji, pre nego što se stvori veća šteta.

Autor: