AKTUELNO

Ispostavilo se da misteriozna "crna rupa" uočena nedavno na Gugl mapama ipak nije toliko misteriozna!

Na mapi se zapravo vidi nenaseljeno ostrvo Vostok, površine 56 hektara, koje je deo teritorije Republike Kiribati.

Jedan korisnik Redita, podsetimo, prvi je primetio u oktobru tamnu mrlju preko ostrva u Pacifiku, koje se nalazi daleko od bilo koje veće kopnene mase. Usledila je debata oko toga da li je tamna mrlja zamagljena vojna baza ili Bermudski trougao koji je zapravo hiljadama kilometara daleko.

Na kraju se zaključilo da je "crna rupa" zapravo Vostok koji se nalazi oko 650 kilometara severozapadno od Tahitija.

- To što vidite kao crno je zapravo veoma tamno zeleno. To je veoma gusta šuma sačinjena od stabala pisonije - objasnio je jedan poznati reditor.

Drveće, koje može dostići visinu od skoro 30 metara, pokriva delove ostrva i raste toliko blizu da može izgledati kao tepih flore odozgo.

- Moja prva misao je bila da je cenzurisano. Ne bi imalo smisla da prirodna formacija bude tako crna na tako plitkom i malom ostrvu - prokomentarisao je jedan reditor.

Gugl mape inače često zamagljuju vojne lokacije i druge poverljive lokacije, međutim, ipak se čini da Kiribati ne kriju vojnu bazu ili oružje na Vostoku koji je nenaseljen.

Vostok su inače prvi otkrili 1820. godine ruski istraživači koji su ga nazvali po brodu na kojem su plovili. SAD su kasnije prepustile ostrvo Britancima da bi postalo deo novog nezavisnog Kiribatija 1979. godine i proglašeno je rezervatom za divlje životinje.

Autor: