AKTUELNO

Rusko nadzorno telo za telekomunikacije i masovne medije Roskomnadzor pokrenulo je administrativni postupak protiv kompanija Fejsbuk i Tviter jer nisu pružile informacije o postavljanju svojih servisa s podacima korisnika na teritoriji Rusije, saopštio je danas portparol tog tela.

Fejsbuku i Tviteru mogla bi da bude propisana kazna od jednog do šest miliona rubalja (15.000 do 94.000 dolara), a Roskomnadzor će dokumentaciju predati sudu u roku od tri radna dana, prenosi Tass.

- Te dve kompanije nisu u predviđenom roku predale izveštaje o saglasnosti sa zahtevom da postave servere s podacima ruskih korisnika u Ruskoj Federacij - rekao je portparol.

On je dodao da je predstavnik Tvitera prisustvovao potpisivanju protokola, dok predstavnik Fejsbuka nije bio prisutan.

Foto: Pixabay.com

Roskomnadzor je Fejsbuku i Tviteru u decembru 2018. godine uputio zahtev da svoje servere s podacima ruskih korisnika postave na teritoriji Rusije, ali do sada nije dobio nikakav odgovor od tih kompanija.

U januaru prošle godine Roskomnadzor je pokrenuo administrativni postupak protv tih društvenih mreža i one su kažnjene sa po 3.000 rubalja (50 dolara).

Kasnije je saopšteno da je tom kompanijama naloženo da postave svoje baze podataka u roku od devet meseci.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u decembru prošle godine zakon kojim su predviđene višemilionske kazne za kompanije koije odbiju da postave baze podataka ruskih korisnika na teritoriji te zemlje.

#Fejsbuk

#Rusija

#Tviter

'