AKTUELNO

Fotografija broda “Ahilej” koji saobraća na liniji Skiros-Kimi-Skiros postala je viralna, a zabeležio je Grk Nontas Kalogianis i objavio na Fejsbuku.

Izgleda kao foto-montaža jer ogromno plovilo “lebdi” iznad površine mora, pa ne čudi da ljude podseća na prizor iz video-igrica ili čuvenog filma “Matriks”.

Koliko god delovala nestvarno - autentična je, a Kalogianis je zabeležio vrlo složenu fatamorganu, prenosi Daily Star.

Fatamorgana je optička pojava u atmosferi nastala inverzijom temperature u kojoj se na dalekom horizontu javlja invertovan lik udaljenog objekta.

Iz tog razloga, kada su uslovi idealni, objekti poput brodova, stena, pa i čitava ostrva, mogu da se pojave kao priviđenje, delom na nebu, a delom u moru.

Meteorolog Bi-Bi-Sija, Dejvid Brejn, dodaje:

“Superiorne fatamorgane nastaju zbog vremenskih uslova poznatih kao temperaturna inverzija, gde hladan vazduh leži blizu mora s toplijim vazduhom iznad njega. Pošto je hladan vazduh gušći od toplog, on savija svetlost prema očima nekoga ko stoji na zemlji - ili obali, menjajući izgled udaljenog objekta”.

Smatra se da je ovako može objasniti i legenda o brodu duhova - “Letećem Holanđaninu”.

Inače, prizor iz Grčke nije jedini. Tako je početkom 2021. godine, nadomak obale britanskog Kornvola fotografisan tanker koji “lebdi” iznad površine mora.