AKTUELNO

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju domaćina i mogu preneti ozbiljne bolesti. Psi su često žrtve ovih napasnika, posebno tokom toplih meseci kada su krpelji najaktivniji. Razumevanje gde se krpelji najčešće nakupljaju na psima i kako se s njima boriti je ključno za očuvanje zdravlja vašeg ljubimca.

Pogledajmo koja su to mesta gde se krpelji najčešće nakupljaju na psima.

Uši

Krpelji često biraju uši jer su topla, vlažna mesta sa tankom kožom koja omogućava lak pristup krvnim sudovima. Redovno pregledajte unutrašnjost i spoljašnjost ušiju vašeg psa.

Vrat i potiljak

Krpelji vole područje oko vrata jer je često zaštićeno ogrlicom, što im daje sigurno mesto za skrivanje. Neizostavno pregledajte područje ispod ogrlice.

Pazušne jame i prepone

Ova mesta su idealna za krpelje zbog znoja i topline. Pregledajte ta područja detaljno nakon šetnji, posebno u šumovitim ili travnatim područjima.

Njuška i oko očiju

Krpelji se mogu zavući u naborima kože oko očiju i njuške. Pažljivo pregledajte lice vašeg psa, posebno nakon boravka na otvorenom.

Rep i analni otvor

Krpelji se mogu sakriti ispod repa ili oko analnog otvora, gde je koža mekša. Redovno proveravajte ovo područje i održavajte higijenu.

Kako se boriti protiv krpelja na psima

Redovno češljanje i pregledanje - Koristite fin češalj da pregledate psa nakon svake šetnje. Posebno obratite pažnju na gore pomenuta mesta. Ako primetite krpelja, uklonite ga što pre koristeći pincetu ili specijalni alat za uklanjanje krpelja.

Topikalni preparati - Postoje razni topikalni preparati (spot-on) koji se nanose na kožu psa i pomažu u prevenciji krpelja. Konsultujte se sa veterinarom o najboljem preparatu za vašeg psa.

Oralni lekovi - Dostupni su i oralni lekovi koji štite pse od krpelja. Ovi lekovi su efikasni i često deluju duže od topikalnih preparata.

Zaštitne ogrlice - Specijalne ogrlice protiv krpelja mogu pružiti dugotrajnu zaštitu. Proverite da li je ogrlica adekvatne veličine i da li je pravilno postavljena.

Redovno pranje i kupanje - Redovno kupanje psa sa šamponom protiv parazita može pomoći u uklanjanju krpelja. Takođe, održavajte higijenu vašeg psa i njegovog ležaja.

Održavanje dvorišta - Ako imate dvorište, redovno kosite travu i uklanjajte lišće i korov. Krpelji se često kriju u visokim travama i grmlju, pa održavanje urednog dvorišta može smanjiti rizik od infestacije.

Poseta veterinaru - Redovne posete veterinaru su ključne za prevenciju i tretman krpelja. Veterinar može preporučiti najnovije i najučinkovitije metode zaštite i tretmana.

Prevencija je najbolji način borbe protiv krpelja. Redovno pregledanje, korišćenje preventivnih preparata i održavanje higijene mogu značajno smanjiti rizik od infestacije krpeljima. Ako primetite krpelja na vašem psu, uklonite ga što pre i pratite stanje vašeg ljubimca zbog mogućih simptoma bolesti koje krpelji mogu preneti.

Autor: Jovana Nerić