AKTUELNO

Vlasnici mačaka bi trebalo svojim ljubimcima da prestanu da govore reči kod kojih odzvanja slovo "s", jer to ovim umiljatim životinjama zvuči kao da ih psujete!

Džema Renvik, veterinarska tehničarka kaže da mačke registruju određene zvuke i da imaju tendenciju da ne preferiraju zvukova sa slovom "s".

Buka koje ovo slovo izaziva kod mačaka slična je mačjem šištanju, što je skoro kao da ih psujete svaki put kada želite njihovu pažnju.

Pazite i kako se s njima mazite

"Za razliku od šištanja, odrasle mačke zapravo ne mjauče jedna na drugu, ali koriste mjaukanje da komuniciraju sa nama ljudima", rekla je Gema.

Ona je upozorila ljubitelje mačaka na još nekoliko grešaka - uključujući i maženje.

"Zagrljaj i drugi pristupi koje možemo smatrati znakovima naklonosti mogu zapravo biti štetni. Ako mačka pobegne kada joj priđete ili odjuri čim je pustite, to je dobar znak da ne želi da je dodiruje ili da smatra da joj napadne lični prostor. Zato je od velike važnosti da mačka bude ta koja će prva dozvoliti da joj priđete ili d dođe do vas", rekla je.

Smetaju im i pojedini mirisi

Gema je dodala da je uspostavljanje kontakta očima takođe "prilično preteće" za mačku i savetuje da umesto toga kopiramo mačje "sporo treptanje".

Tu je i igranje laserima koje ostavljajući mačke praznih šapa čine ove životinje da se sećaju frustriranim. Pored svega ovoga, ako vam je bitno da vaša mačka bude srećna, ne koristite proizvode za čišćenje sa mirisom citrusa jer ih takav miris može odbiti i navesti da svoju nuždu obave na nekom drugom mestu.