AKTUELNO

Ako pogledate u oči svog psa, videćete i otkriti ceo svet u njima. Tople, radoznale, iskrene, pune ljubavi, pseće oči nikada ne lažu i očaravaju ljubitelje pasa svojim jedinstvenim izgledom. Možda ste primetili da većina pasa ima smeđe oči, baš kao što je smeđa najčešća boja očiju kod ljudi.

Ista stvar je i sa najređom bojom očiju – to je zajedničko i ljudima i psima. Zelena je najređa boja očiju i vrlo retko ćete videti psa sa zelenim očima (i vrlo malo ljudi). Ako ste ikada videli osobu sa prirodno zelenim očima, sigurno ste primetili koliko ta boja može biti očaravajuća. Što se pasa tiče, ta jedinstvena boja očiju pojavljuje se kao rezultat čiste genetske sreće.

Psi sa zelenim očima obično imaju merle gen, koji utiče na izgled dlake i očiju. Ovaj gen je i razlog zašto pas ima pegave mrlje razbacane po krznu. Merle gen nije odgovoran samo za zeleni pigment u očima psa, već i za plavi i ćilibar.

Merle gen nije povezan samo sa jednom rasom ili vrstom psa, već se može pojaviti i kod rasnih pasa i mešanih rasa. Do danas postoji samo jedna čistokrvna rasa koja prirodno ima zelene oči – američki pit bul terijer. Ako vidite pitbul terijera sa plavim očima, znajte da je i on poseban.

Druge rase takođe mogu imati prelepe zelene oči, kao rezultat čiste genetske sreće, na primer jazavčari, granični koliji i australijski ovčari. Kod ove tri rase često se mogu videti jedinke sa šarenom dlakom, odnosno pegavim mrljama, koje su odgovorne za merle gen. U kombinaciji sa zelenim očima, takvi psi su prave lepotice!

I vajmarski ptičar, nemačka doga, koker španijel i čivava takođe mogu imati zelene oči.

Šta je sa sibirskim haskijem? Za njihove prelepe zelene ili plave oči odgovoran je potpuno drugačiji gen. Ovo se takođe može zaključiti iz činjenice da haskiji mogu imati svetlije oči, a da i dalje zadrže tamnu i ujednačenu boju dlake. Rase kao što su velški korgi i bigl imaju recesivan i retko viđen genski marker koji uzrokuje da štenci ovih rasa imaju plave oči.

Autor: