AKTUELNO

Činjenica je da većina vlasnika pasa svoje ljubimce voli da razmazi.

Čast izuzecima, ali zapravo ta preterana briga, ljubav i pažnja, zaista nisu dobre po vašeg mezimca. Slatki su, neodoljivo, pa kako se suzdržati? Ali nije problem u maženju sa ljubimcem, već u sitnim grešakama koje vrlo verovatno nesvesno činite a koje vašem krznenom prijatelju nanose više štete nego koristi. Verovali ili ne oni će nastaviti da vas vole beskonačni i kada prestanete da ih pravite razmaženima.

VAŠ PAS VIŠE VOLI LJUDSKU HRANU I VI MU JE SERVIRATE

Hranjenje psa direktno sa vašeg tanjira je jednosmerna krata ka razmaženosti. Ne samo da učite vašeg psa da se poželjan svaki put kraj vašeg stola kada sednete da jedete, već ga i hranite hranom koja nije za njega. U najmanju ruku omogućavate mu unos većeg broja kalorija nego što mu je potrebno na dnevnom nivou.

DAJETE MU POSLASTICE KAO DA SUTRA NE POSTOJI

Poslastice ne bi trebale da iznose više od 10% u ishrani vašeg mezimca. Davanje poslastice psu na njegov zahtev je jako loša navika, koja u njegovoj starosti može u velikoj meri da mu se obije o glavu. Gojazni psi kraće žive i oboljevaju od šireg spektra bolesti poput tumora, artritisa i srčanih oboljenja.

NOSITE SVOG PSA ČIM POKAŽE PRVE ZNAKE UMORA

Vlasnici malih pasmina imaju običaj da često nose u rukama svoje mezimce – jer su ovi previše umorni da bi hodali. To što su mali ne znači da im nedostaje snage i da su već nakon 5 minuta šetnje umorni. Šetnja i trčanje su neophodni psima za dobro zdravlje, rast i razvoj. Ako primetite da se vaš pas umorio zastanite na kratko i dajte mu priliku da se odmori, ali ga ne uzimajte u ruke.

Foto: Pixabay.com

VAŠ PAS IMA VIŠE ODEĆE OD VAŠE DECE

Ako je reč o zaista hladnoj zimi, topli kaputić ili džemper je nešto što se može tolerisati naročito ako imate malo štene ili starijeg psa. Ali ako i pored toga vaš ljubimac ima autfit za svaku priliku do Noći Veštica, preko dočeka Nove Godine, znajte da preterujete i da mu ona zaista nije potrebna.

KUPILI STE VEĆI KREVET U SPAVAĆOJ SOBI JER PAS ŽELI DA SPAVA SA VAMA

Koliko god voleli svog ljubimca, on treba da ima svoje mesto za odmor i spavanje. Možete misliti da mu ovim činite uslugu i iskazujete ljubav ali su veće šanse da ćete svakim svojim pokretom u toku sna da ga ometate i budite, remeteći mu san i praveći štetu njegovom imunološkom sistemu.

#Pas

#Zdravlje