AKTUELNO

Ne bi bilo loše se malo ugledate i na ponašanje vašeg ljubimca.

Vlasnici kućnih ljubimaca znaju da su psi vrlo intuitivne životinje, koje mogu da prepoznaju razlike u ponašanju i raspoloženju. Nedavna studija potvrdila je i da mogu da prepoznaju lošu osobu!

Naime, studija objavljena u časopisu Neuroscience and Biobehavioural Reviews, pokazala je da su psi sposobni da otkriju kada se neko loše ponaša prema drugim ljudima, naročito prema vlasniku.

Da bi došli do podataka, istraživači su zatražili od vlasnika pasa da glume različite scenarije pred svojim dlakavim ljubimcima. Volonteri su se pretvarali da ne mogu da otvore konzervu pre nego što su zatražili dva istraživača da im pomognu.

U prvom scenariju, jedan istraživač je tužno posmatrao njihovu muku, dok je drugi ponudio pomoć. U drugom scenariju jedan je pasivno posmatrao kako se vlasnici muče sa otvaranjem konzerve, a drugi je aktivno odbijao da im pomogne.

Foto: Unsplash.com

Nakon što su odglumili oba scenarija, istraživači su ponudili psu kolačić. Psi su uzeli slastan zalogajčić od oba istraživača nakon prvog scenarija, ali u drugom su ignorisali istraživača koji je bio neprijatan prema njihovim vlasnicima.

Istraživači su zaključili da psi imaju mogućnost prepoznavanja kada se neko loše odnosi prema njihovim vlasnicima, pa se prilagođavaju toj situaciji. S druge strane, ljudi su skloni da ignorišu svoju intuiciju i pružaju prilike ljudima koji ih na kraju povrede.

#KUČE

#Pas

#ljubimci