AKTUELNO

„Dan za Vas“ je jedinstven i prepoznatljiv događaj, koji promoviše lični razvoj i zdravlje žena.

30. „Dan za Vas“ održava se 2. aprila u Hotelu Moxy u Beogradu, od 10 do 14 časova. Ulaz je slobodan, a možete se prijaviti na mejl danzavas@pronatal.rs ili putem sajta https://event.pronatal.cz/

Osnivač i idejni tvorac je Dragana Jovanović, lider na području ličnog razvoja, sinonim autentičnosti i pozitivne energije, balansa i života bez stresa. U jubilarnom 30. Danu za Vas Pronatal grupacija, evropski lider u oblasti reproduktivne medicine, glavni je partner ove manifetacije, na kojoj će predavanja pokazati da komplementarna medicina zajedno sa klasičnom ima značajnu ulogu u pripremi pacijenata za procedure vantelesne oplodnje i trudnoću.

Ovaj jedinstveni koncept bio je povod da uradimo intervju sa prof. dr Sanjom Sibinčić, ekspertom u oblasti humane reprudukcije sa 27 godina iskustva u ovoj oblasti. Prof. Sibinčić je, pored ostalog, i regionalni menadžer Pronatal grupacije, odgovorna za rad Pronatalovih centara u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni.

Dobitnica je više priznanja i nagrada, autor velikog broja objavljenih radova i koautor 9 knjiga.

Kako se i zašto rodila ideja da klasičnom medicinskom pristupu vantelesnoj oplodnji, kakav neguje zapadna medicina, priključite i neke vrste komplementarne medicine?

Kada ste 20 godina i više u istom poslu, ljudi zbog vašeg iskustva dolaze očekujući nova saznanja, naučna ili iskustvena. Zbog tog sam u svakodnevnom radu sve više imala pitanja na temu da li može još nešto da se uradi da bi se poboljšali rezultati i da dođe do dugo očekivane trudnoće. Pocela sam istraživati načine na koje možemo pripremiti pacijente, kako bolje izbalansirati hormone, kako nauciti zene da se nose sa stresom i neuspjelim procedurama, kako ih osnaziti i omoguciti da sa manje emocionalnih trauma ulaze u postupke.

U tom traganju sam otkrila da postoje mnogi načini koji služe čoveku, a da ih ponekad zaboravimo ili malo znamo o njima, i tako je počela moja sinergija sa komplementarnom medicinom.

Foto: Promo

Šta je zapravo SVESNA TRUDNOĆA?

Ne samo da možemo pričati o svesnoj trudnoći, pričamo i o svesnom začeću.

Trudnoća je mnogo više od naše reprodukcije. Nerođenom biću darujemo, pored svojih gena, svoja uverenja, svoje emocije, želje...

Istraživanja pokazuju da roditelji u mesecima pre začeća deluju kao genetski inženjeri svoje dece jer u poslednjim fazama sazrevanja jajne ćelije i spermatozoida dolazi do genomskog imprintovanja, tj. prilagođava se aktivnost određenih grupa gena koji će oblikovati karakter deteta koje će tek biti začeto.

To su istraživanja poznatih naučnika (Surami, 2001., Reiki i Volter, 2001) koja potiču još od pre 20 godina.

Od trenutka začeća, iskustvo u materici oblikuje mozak deteta i postavlja temelje za ličnost, temperament, kao i moć ka višoj svesti. Bilo da spavaju ili su budna, nerođena deca su podešena na svaku akciju majke, na njenu emociju i misao (Verni, 2002).
Definitivno, dete u materici dobija znatno više od hranljivih materija iz krvotoka majke.

Sve su to činjenice koje nas navode da sa ogromnim poštovanjem i ljubavlju pristupamo trudnoći i novorođenčetu.

Kakav je pristup Pronatala ženama i parovima koji ulaze u postupak VTO?

Klinike Pronatal vec 30 godina rade na principima tzv.dobre medicine koncipirane na naucnim cinjenicama. Ali pored zdravstvenih usluga koje pruzama , negujemo pre svega poštovanje prema pacijentima i nastojimo da im pomognemo da kroz zahtevne procedure vantelesne oplodnje prolaze sa što manje bola, stresa, tenzija i negativnih emocija. Svakodnevno radimo i na osnazivanju našeg tima da svojim znanjem, stručnošću i jedinstvom može da odgovori i na najzahtevnije situacije.

Šta je za Vas bio glavni motiv da ispred Pronatala Beograd budete glavni partner 30. Dana za Vas?

Manifestacija Dan za Vas je već 29 puta bila na usluzi ženama, nastojeći da ih ojača, podigne samopoštovanje, neguje i nauči kako da se bore protiv stresa...

To je događaj koji deli ista uverenja sa nama i bilo nam je veliko zadovoljstvo kada smo pozvani da ovaj 30. put zajedno sa Body&Soul i Draganom Jovanovic napravimo događaj koji će biti od koristi svim ženama koje se bore za potomstvo. Predavači će, pored Dragane Jovanović, poznatog eksperta za lični razvoj i yoga učitelja, i mene, biti i dr Dušan Grujučić, psiholog, koji će pokazati praktične tehnike za prevazilaženje straha, ljutnje, tuge i ostalih teških osećanja, kao i vežbe za uspostavljanje kontakta sa reproduktivnim traktom i svojim telom.

Sa nama će takođe biti dr Slavica Stefanović, spec. kvantne medicine, sa temom Ishrana po testu intolerancije i primena kvantne medicine u pripremi za VTO i trudnoću.

Mislimo da ovakav pristup je zanimljiv ženama i ovim putem želimo da pozovemo sve žene koje su zainteresovane za ovu temu da dođu 2. aprila u Hotel Moxy, od 10 do 14h, na našu radionicu. Verujem da će biti veoma interesantno, a i naši sponzori će se pobrinuti za male poklone svim učesnicama. Ulaz je slobodan za sve, a prijava obavezna zbog broja mesta.

Prijavite se putem mejla danzavas@pronatal.rs ili putem sajta
https://event.pronatal.cz/