AKTUELNO

Pripremanje zdravih obroka za porodicu može biti štetno za majku – tvrde naučnici

Mame se zaista svojski trude da sve urade ispravno, po pitanju brige o svojoj deci.

Na stolu je uvek hrana bez šećera, glutena i ona koja nije GMO. Ali, neretko to postaje jako stresno i u jednom trenutku sve što želite je da odustanete i naručite picu, umesto da kuvate zdrav obrok za svoju porodicu. Ako svemu tome dodate na primer činjenicu da je jedno dete u porodici alergično na mleko, da je drugo vegetarijanac, a da treće odbija da jede povrće bilo koje vrste, to je dovoljno da slomi i najodlučniju majku.

Zašto kuvanje zdravih obroka za porodicu postaje štetno za zdravlje majke?

Većina majki danas ne brine samo o deci (iako niko ne umanjuje taj posao) već u isto vreme odlazi na posao. Po dolasku s posla, ono sa čim se suočava je gomila veša za pranje, igračke koje deca za tili čas razbacaju po kući, kao i priprema zdravog obroka za porodicu. Iako sigurno svaka od njih zna da je domaći obrok ono što je dobro za porodicu, verovatno ne zna da je to izvor strasa koji doživljavaju svakodnevno.

Osvrćući se na to da je sve više žena pod stresom sa kojim ne znaju kako da se izbore, naučnici su sproveli istraživanje na ovu temu i utvrdili da je upravo pripremanje zdravih porodičnih oborka neverovatno opterećujuće za majke. Iako bez sumnje postoje žene koje se ne bi složile sa ovim tvrdnjama, jer uživaju u tome da svojim ukućanima pripremaju hranu, ne može se pobiti činjenica da ova radnja donosi stres milionima žena širom sveta.

Ali, šta se promenilo od vremena kada su naše majke pripremale obroke?

Čini se da sećajući se svog detinjstva, nemate u glavi sliku svoje majke kako se drži za glavu dok svako veče pre svega smišlja šta da pripremi za večeru, zar ne? Zašto je to tako? Šta se promenilo? Zar moderno doba ne bi trebalo da olakša ženama misiju da svojoj porodici serviraju zdrav obrok? Pa, recimo da svet nije baš otišao u tom pravcu. Naše majke nisu toliko razmišljale o štetnosti proizvoda koje su koristile prilikom pripreme hrane, kao što je to sa nama slučaj. Vi verovatno nastojite da ne koristite belo brašno, suncokretovo ulje, visoko prerađene namirnice, kao i da smanjite količinu šećera i drugih štetnih namirnica. Sa svim ograničenjima danas nije čudno što ste pod stresom, kada se trudite da pripremite obork za svoju prodicu.

Hrana bi trebalo da bude zdrava i da izgleda dobro

Osim što obroci za porodicu moraju da budu zdravi, tu je i dodatni pritisak da moraju da izgledaju savršeno, u najmanju ruku vredno slikanja za društvene mreže. Većinu puta ćete sate provesti za šporetom, da bi vaša deca okrenula glavu od onog što ste im servirali jer “ne izgleda lepo”. Samim tim nije čudno što se mnoge majke bore s anksioznošću upravo zbog pritiska koji se javlja kada je u pitanju pripremanje obroka za porodicu.

Autor: