AKTUELNO

Lekari kažu da trljanje očiju šteti više nego što možemo da zamislimo

- Koža ispod očiju je najtanja od svih delova - kaže dermatološkinja dr Neva Grinfild koja objašnjava da razlog za trljanje očiju može biti zbog određenih medicinskih stanja, poput suvih očiju ili alergija.

- Ponekad je za smanjenje osećaja svraba potreban lokalni steroid koji sprečava potrebu i nagon za češanjem. U drugim slučajevima se mogu koristiti i antihistaminici -, objasnila je dr Grinfild.

U svakom slučaju, dermatolozi savetuju da držite ruke podalje od očiju, jer navika trljanja može ozbiljno da utiče na izgled i na zdravlje, jer može imati posledice kao što su:

Krvave oči

- Krvave oči može uzrokovati trljanje sve dok kapilari ne popucaju - kaže dermatolog dr Snehal Amin.

Tamni krugovi

Hronično trljanje takođe može dovesti do tamnih kolutova ispod očiju, poznatih kao postupalna hiperpigmentacija. Što vam je koža tamnija, to može biti gore.

Bore

- Kada često trljate oči, izlažete kožu riziku od zadebljanja kože -, rekao je dermatolog dr Brendan Kemp, a ona može da da učini bore vidljivijima.

Oštećenje rožnjače

- Hronično trljanje ne samo da oštećuje kožu kapka, već može uzrokovati i mikro-ogrebotine na rožnjaci -, kaže Kemp, što može dovesti do zamućenog vida, stanja poznatog kao keratokonus.

Rizik od infekcije

- Oči su idealna podloga za infekcije, jer klice sa ruku mogu lako da kroz sluznicu oka uđu u organizam - kažu dermatolozi.

Autor: