AKTUELNO

Suva koža ili iznenadni gubitak kose su signali za uzbunu.

Ruska endokrinološkinja i dijetolog, Oksana Mikhaleva, upozorila je na neke simptome koji prilično pouzdano govore da patite od hormonskog disbalansa.

1. Gubitak kose

Doktorka je rekla da je gubitak kose jedan od glavnih znakova endokrine bolesti u kojoj je poremećena proizvodnja hormona.

2. Suva koža

Suva koža takođe može da ukazuje na hipotireozu, bolest nadbubrežne žlezde i dijabetes. Osim toga, simptomi su praćeni suvoćom sluzokože očiju i čestim mokrenjem.

3. Gojenje

Doktor naglašava da povećanje telesne težine ne ukazuje uvek na hormonalne promene. Međutim, do povećanja telesne težine može doći usled nedovoljne aktivnosti štitne žlezde, nedostatka “ženskih” hormona kod žena ili “muških” hormona kod muškaraca, tumora nadbubrežne žlezde ili hipofize ili bolesti pankreasa.

4. Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak i nadutost lica su znak da imate problema sa regulacijom proizvodnje horomona. Takođe, proširenje prednjeg dela vrata je takođe karakteristično za bolesti štitne žlezde.

5. Neredovan ciklus

Neredovan ciklus kod žena od 45 godina može da ukazuje na hormonske promene, kao što su bolesti jajnika, hipofize i nadbubrežnih žlezda. Doktor takođe apeluje da obratite pažnju na iscedak iz mlečnih žlezda (dojki), i kod žena i kod muškaraca, što može da bude simptom hormonskog poremećaja.

Autor: