AKTUELNO

Iznenadne promene u ishrani su obično prouzrokovane nedostatkom određenih hranljivih materija.

Sigurno vam se barem nekoliko puta dogodilo da prosto morate odmah da pojedete nešto kiselo.

Svima nama se u nekom trenutku desilo da iznenada promenimo navike u ishrani. Odjednom više ne volimo grašak, spanać koji nismo podnosili nam je namirnica broj jedan, a čaja – koji nismo pili ni kada smo prehlađeni, odjednom ne možemo da se zasitimo…

Nije neobično kada se kod nekoga posle dugog niza godina iznenada razvije jaka želja za slanom ili začinjenom hranom. Ali ima i onih koji su, takođe neočekivano, sa zadovoljstvom počeli da jedu kiseli kupus, stavljaju limun ne samo u čaj, već i u sok…

O tome šta je to što nas tera da promenimo navike u ishrani, govorio je poznati ruski gastroenterolog Roman Čekalov.

Po njegovom mišljenju, ako u našem zdravstvenom stanju postoje promene, onda će one usloviti pojavu i nekih novih navika. Na primer, maligne ćelije zahtevaju povećano snabdevanje glukozom, pa tako će pacijent imati pojačanu želju za proizvodima od brašna, za hlebom i slatkišima.

Još jedan od najverovatnijih uzroka žudnje za određenom hranom je nedostatak hranljivih materija. Na primer, nedostatak vitamina B može da se manifestuje kroz žudnju za ugljenim hidratima.

A šta znači kad vam se jede kiselo?

1. Problemi sa varenjem

Za kiselom hranom ima potrebu osoba koja ima nedovoljno lučenje hlorovodonične kiseline u stomaku. Zato pokušava da nadoknadi kiselost želudačne sredine i sebi olakša varenje hrane.

2. Problemi sa jednjakom

Ako osoba ima GERB (gastroezofagealna refluksna bolest), njena želja da pojede nešto poput limuna je posledica fiziološke potrebe da smanji kiselost alkalizacijom želudačnih sokova. Ali ovo, naravno, neće koristiti jednjaku.

3. Nedostatak vitamina C i magnezijuma

Potreba za vitaminom C ili magnezijumom. Ali, naravno, pre nego što nadoknadite nedostatke ovih hranljivih materija, potrebno je da proverite njihovu koncetraciju u telu.

Autor: