AKTUELNO

Višesatni bliski kontakt mališana dušu je dao da po prostoru u kojem borave male napasti prošetaju uzduž i popreko i zasednu tamo gde im odgovara!

Nema stida, vašljivost se javlja i u siromašnim i u bogatim sredinama i porodicama - a svu našu decu vaške naprosto obožavaju u jesen. Kada se okupe u predškolskim i školskim klupama, često su i one tu.

Mali paraziti, dugi 2-3 mm, najviše vole da se nastane u njihovoj kosi i tu, ako pravilno ne krenete da rešavate problem i izbacite ih napolje, mogu dugo da uživaju i vašoj deci, ali i vama, zagorčaju život.

Zapamtite, jedan jedini insekt može da zarazi nekoliko ljudi!

Ovo oboljenje jeste bezopasno, ali se teško i dugo iskorenjuje, pa bi, ako imate klince u ovom uzrastu, trebalo unapred da pripremite plan kako da ih se rešite i obezbedite da se ne presele i kod vas.

Vaške ne lete vazduhom i ne skaču, kako mnogi pogrešno veruju, već prilikom bliskog dodira vlasišta prelaze s jedne glave na drugu. Takođe, mogu se preneti korišćenjem istog češlja, kape, gumica za kosu, jastučnice, peškira...

1 ženka snese od 200 do 300 jajašaca - gnjida

Vaške zaista mogu da budu jako dosadne: brzo se namnože, a budući da se hrane krvlju domaćina koju ubodima izvlače kroz kožu glave, izazivaju nesnosan i uporan svrab. Zato je neophodno da dete pregledate svaki put kad se vrati iz vrtića ili škole.

Ako ih primetite, odmah ih pažljivo uklonite. Potrebno je i da uništite mala jajašca koja ženke polažu uz koren kose, čvrsto zalepljene iza ušiju i uz vrat jer za samo nedelju dana iz njih će se izleći nove vaške. Ako se ne odstrane, mogu se naći i duž vlasi zbog rasta kose.

Inače, jajašca mogu da prežive i mesec dana u nepovoljnim uslovima, a izvan vlasišta i do 48 sati!

Lečenje će vam se možda činiti mukotrpno i dugotrajno, ali morate da budete uporni i sledite neke korake jer stalnim i grubi češanjem dete može da napravi ogrebotine na koži glave i oko nje, koje se lako inficiraju.

Dr sc. med. Saša Milićević, specijalista pedijatrije, ima prave savete za vas:

- Važno je da svi u porodici prođu isti tretman, u isto vreme, čak i ako ih ne svrbi glava. Svakodnevno pranje kose običnim šamponom neće dete i vas osloboditi od vašljivosti. Nabavite neki od specijalizovanih šampona (sadrže pedikulocid s neurotoksičnim učinkom) i primenite ga u skladu s uputstvom. Neophodna su najčešće dva pranja u prvih sedam dana, a potom ponavljanje pranja nakon 10 do 14 dana, za slučaj da se izlegu gnjide.

Zapamtite, bez obzira na to što ste koristili šampon koji ubija odrasle jedinke, dete nije izlečeno - morate ukloniti sve gnjide!

Kosu operite u vodi u koju ste dodali sirće/limunov sok. Potom gnjide rukom ili gustim češljem skidajte sa vlasišta jednu po jednu, non-stop detaljno perući češalj. Prvo razdvojte kosu deteta po sredini i prečešljavate pramen po pramen, od korena ka krajevima. Postupak treba da ponavljate svakodnevno tokom naredne dve nedelje.

Ako i pored ovih mera nastavite da se borite s vaškama, ošišajte dete pa ćete lakše poskidati jajašca. Učinite to posebno ako dete ima svetlu kosu, na njoj su gnjide skoro nevidljive.

Potrebno je i da svu odeću, posteljinu, ćebad, kape, plišane i krpene igračke dobro operete i iskuvate ako to njihov sastav dozvoljava da se vaške ne bi vratile za koju nedelju. Ujedno detaljno usisajte tepihe, automobil, auto-sedište, kolica…

Autor: