AKTUELNO

Korisni saveti!

Konstipacija kod beba - najčešći uzroci

Postoje različiti razlozi zbog kojih vaša beba može imati zatvor. Prvo i najvažnije, ono čime se vaša beba hrani imaće uticaj na njen probavni sistem i verovatnoću da li će doživeti simptome zatvora. Bebe hranjene na flašicu češće pate od zatvora nego bebe koje se doje, jer se majčino mleko lakše vari. Majčino mleko takođe sadrži prirodne hranljive materije koje održavaju stolicu mekom i sprečavaju zatvor, a takođe štiti bebu od štetnih bakterija koje mogu izazvati dijareju.

Zatvor se može pogoršati ako pređete sa dojenja na hranjenje na flašicu. Kada to radite, pokušajte da ovu promenu izvršite progresivno, ako je moguće. Odbijanje takođe može imati sličan uticaj na varenje vaše bebe, jer je potrebno neko vreme da se prilagode različitim hranljivim sastojcima u čvrstoj hrani.

Ako je vaša beba rođena carskim rezom, postoji veća verovatnoća da će vaše dete patiti od zatvora. Tokom prirodnog porođaja, deo bakterija majčinog creva se prenosi na bebu, uključujući bakterije korisne za varenje, dok putuju kroz porođajni kanal. Veruje se da bebe rođene carskim rezom ne pokupe ovaj nivo dobrih bakterija, što znači da bi mogle biti podložnije raznim problemima sa varenjem.

Prehlada i druge bolesti koje sprečavaju vašu bebu da pravilno sisa, mogu takođe uzrokovati zatvor. Ako vaša beba ne može da se hrani pravilno, ona ne uzima dovoljno tečnosti, što dovodi do dehidratacije i zatvora. Vaša beba takođe može da dehidrira ako je mleko pregusto, bilo zato što ste koristili previše praha ili premalo vode. Uvek pažljivo proverite etiketu i uputstva da biste bili sigurni da koristite preporučenu količinu vode.

Foto: Promo/Bebicol

Kako prepoznati da li vaša beba ima zatvor

Znaci moguće konstipacije uključuju napinjanje pri pražnjenju creva ponekad sa bolom ili malo krvi u peleni zbog deranja kože, koje se javlja ređe nego normalno, i tvrdu ili suvu stolicu. Ako pražnjenje creva postane neprijatno ili bolno, možda ćete primetiti da vaša beba počinje da zadržava stolicu, što pogoršava situaciju. Što je duže drži u sebi, to više vode izvlači debelo crevo i teže će proći, što dovodi do daljeg nelagodnosti.

Još jedan znak opstipacije može biti ako vaša beba odbija da se hrani ili ako ima pojačane gasove. Ako vaša beba ima nedostatak apetita, i bezvoljna je ili nemirna, onda bi uzrok mogao biti zatvor. Iako zvuči čudno, zatvor ponekad može izgledati kao dijareja kod starijih beba. To je zato što se labavija stolica istiskuje pored zbijenih, tvrđih stolica.

Rešavanje konstipacije

Postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da ublažite nelagodnost zatvora vaše bebe. Topla kupka često pomaže da se podstakne pražnjenje creva, a nežno masiranje bebinog stomaka oko pupka sa malo ulja za bebe takođe može pomoći. Bez obzira da li bebu hranite na flašicu ili dojite, probajte da joj date malo ohlađene prokuvane vode između hranjenja. Bebama koje su prestale da doje i prešle na čvrstu hranu može da se da i voćni sok od suvih šljiva, jabuka ili kruške, jer ima laksativni efekat. Stolica vaše bebe može da menja boju, konzistenciju i miris iz dana u dan, ali ako ste zabrinuti zbog bilo čega, trebalo bi da porazgovarate sa lekarom.

Ako dojite, možete razmisliti o uzimanju probiotskog suplementa, koji se može preneti na vašu bebu kroz majčino mleko. Preporučljivo je uzimanje probiotskog suplementa sa prebioticima, jer iako se probiotski sojevi bakterija možda neće preneti na vašu bebu na isti način, oni mogu poboljšati kvalitet vašeg majčinog mleka. Probiotski suplement koji je pogodan za uzimanje od rođenja i posebno formulisan da pomogne bebama i novorođenčadi u razvoju digestivnog sistema je BebiCol® Forte, koje sadrže probiotsku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG u dokazano efikasnoj dozi.

Foto: Promo/Bebicol

Probiotske kapi BebiCol® Forte se preporučuju kod novorođenčadi i beba već od prvog dana života:

• kod pojave grčeva kod beba, nakupljanja gasova i nadutosti

• kod dijareja svih uzroka, kao i zatvora

• za zaštitu od potencijalnog neželjenog dejstva antibiotika na digestivni trakt/creva antibiotika

• za nadoknadu dobrih bakterija u crevima

Reference:

1. Probiotic Professionals; Digestive Health: “ Baby Constipation”; https://www.optibacprobiotics.com/professionals/latest-research/gut-health/constipation-baby

Autor: P.R.