AKTUELNO

Ovih šest stvari će vas ometati u vožnji auta.

Trudnoća jeste stanje u kome ćete osetiti velike fizičke promene, zbog čega se uvek nameće to pitanje šta smete, a čega treba da se odreknete dok ste u drugom stanju. Vožnja automobila je za mnoge žene deo svakodnevnice i mnogo im olakšava obavljanje brojnih poslova. Da li ove korisne navike treba da se odreknete u trudnoći, ili možete bez problema da nastavite sa vožnjom, pročitajte u nastavku teksta.

Kao i za mnoge druge stvari jako je važno da osluškujete svoje telo, ukoliko imate tegobe koje prate posebno početak trudnoće kao što su mučnina, slabost ili vrtoglavica, onda je bolje da sednete na mesto suvozača, jer zbog nedostatka pažnje možete dovesti u opasnost sebe i bebu. Ukoliko se osećate dobro, ne postoje nikakva prepreka da nastavite sa vožnjom.

Do kog meseca možete da vozite automobil?

Da bi vam bilo lakše da procenite svoju situaciju, ovo su 6 jakih razloga kada ne treba da vozite automobil.

1. Ne vozite kada imate jaku mučninu

Ako vam je mučnina izražena da ne možete da ustanete sa kauča (ili, budimo iskreni, sa poda kupatila), ne bi trebalo da sedite za volan. Mislili ste da je zastrašujuće podneti neočekivano kijanje tokom vožnje?Neočekivana mučnina je mnogo gora. Da ne pominjemo činjenicu da ona često dolazi sa vrtoglavicom.

2. Ne vozite kada ne možete da se nađete u bezbednom položaju

Morate da gurnete sedište unazad od volana toliko da ne možete da dohvatite pedalu kočnice. Morate da zavučete pojas za ramena iza sebe jer suviše zateže grudi. Morate da okrenete svoje telo polu-bočno da biste skinuli pritisak sa bolnog desnog kuka. Šta god da napravite, ako vas trudnoća tera da vozite u nesigurnom položaju, morate da odustanete. Ako radite bilo šta drugo, povećavate rizik od saobraćajnih nesreća, a da ne pominjemo telesne povrede čak i pri normalnoj vožnji, na primer, ako morate da se naglo zaustavite.

3. Ne vozite ako ne možete da pravite pauzu

Što zanči da treba da izbegavate gužve u saobraćaju i duža putovanja na kojima niste u mogućnosti da pravite pauze. Optimalno vožnja treba da traje 1,5 do 2 sata maksimalno. Prošetajte minimum 5-10 minuta kako bi pokrenuli cirkulaciju, a i u toku vožnje radite jednostavne vežbe za noge (kružite stopalima i prstima), da biste izbegli grč.

4. Ne vozite kada vam trudnoća ograničava kretanje

Ako ne možete da se okrenete da vidite svoj mrtvi ugao, imaćete problem kada je u njemu stvarno vozilo! Kada vam je stomak ogroman, bol u leđima besni, ili ste jednostavno previše ukočeni i nespretni da biste proverili retrovizore ili rotirali gornji deo tela sa jedne na drugu stranu tokom vožnje, trebalo bi da odustanete.

5. Ne vozite kada ne možete dugo da držite pažnju i pratite put

Svi svuda treba da budu fokusirani na put i samo na put dok vozite. Ali ova reč upozorenja posebno važi ako ste trudni: već ste podložniji ometanju zahvaljujući mučnini, gorušici, nesanici, bolovima, stresu, anksioznosti i trudnoći, sve to može da bude jako opasno ako krenete u vožnju.

6. Ne vozite kada imate kontrakcije

Ovo bi moglo zvučati kao neozbiljno, ali nemojte se voziti u bolnicu ili porodilište kada vam krene porođaj! Jednostavno nije bezbedno: čak i najblaže kontrakcije mogu eskalirati i intenzivirati iz vedra neba i sigurno mogu da vas jako uplaše zbog čega je teško kontolisati sebe, a kamoli vožnju.

Da li smem da nosim sigurnosni pojas i kako da ga namestim?

Obavezno uvek vežite sigurnosni pojas! Ukoliko ste bili u nedomici da li pritisak pojasa može da naškodi plodu, odgovor je ne, jer on štiti i majku i bebu, ali je veoma važno da ga pravilno namestite!

Pravilno postavljanje pojasa tokom vožnje u trudnoći podrazumeva postavljanje donjeg, poprečnog dela ispod trbuha, tako da prelazi preko kompletne karlice, a gornjeg, dijagonalnog, preko ramena i između grudi (pojas nikako ne sme da ide preko stomaka). Ni jedan ni drugi deo ne treba da budu suviše stegnuti, ali ni opušteni. Postavljanje donjeg dela preko uterusa značajno povećava pritisak na njega i time je veći rizik od povrede kako materice tako i ploda u njoj, pa obratite tažnju da je taj donji deo uvek ispod stomaka.

Autor: