AKTUELNO

Formirati imunitet bebe – važan i ozbiljan zadatak za roditelje!

Imunitet bebe se formira tokom prvih šest meseci života. Zato je veoma važno da svom novom članu porodice posvetite posebnu pažnju u tom periodu. Imunitet bebe kreće da se formira još tokom same trudnoće. Od velike je važnosti i sam čin porođaja. Drage mame, ako vam uslovi dozvoljavaju, uvek birajte prirodan porođaj. Prolazak bebe kroz majčin porođajni kanal omogućava joj da se susretne sa nizom bakterija koje su prirodni stanovnici tela. Samim tim, imunitet bebe odmah kreće da se razvija.

Neka istraživanja su dokazala da veće šanse za dobijanje alergija i razvoja atopijske konstitucije tokom života imaju bebe koje su na svet došle carskim rezom. Ukoliko postoji genetska predispozicija da beba ima sklonost ka alergijama kao što su atopijski dermatitis ili alegrijski rinitis, trebalo bi posebnu pažnju posvetiti jačanju njenog imunog sistema, već od prvih dana života. Tokom prvih šest meseci dete bi trebalo izlagati različitim vrstama dobrih bakterija, kako bi što ranije ojačalo i kako bi se rizik od javljanja alergija tokom kasnijeg života sveo na minimum.

Foto: Promo/Bebicol

Nega bebe

Kada novorođenče dođe u vaš dom, sve se menja! Bebi je tokom prvih meseci života potrebna osnovna nega u koju spadaju blagi sapun za bebe, ulje za negu, dovoljan broj čarapica, makazice za nokte sa tupim vrhom, štapići za uši namenjeni bebama, češalj, krema za negu intimnog područja, toplomer za vodu. Obavezno obezbedite i dovoljnu količinu pelena pre nego što novorođenče stigne u vaš dom. Dečije stvari perite blagim praškom za veš. Neka prostorija u kojoj beba boravi bude svetla i topla, ali provetrena. Posebnu negu i pažnju posvetite pupku. Dok ranica od pupka potpuno ne zaraste izbegavajte kupanje, pogotovo da to mesto dotakne sapunica i izazove eventualno peckanje.

Šta vam je potrebno od ostale opreme za bebu?

Za početak, potebni su vam nosiljka, krevetac i stabilna kolica. Podloga za presvlačenje može takođe biti od velike pomoći. Važno je da novorođenče ima svoj lični prostor, koji će mu omogućiti da lakše i mirnije zaspi i na taj način uspostavi sopstveni ritam sna. Ovo će se odraziti i na vas, kao roditelje, jer ćete uspostaviti u manjoj ili većoj meri određeni ritam novorođenčeta. To će vam definitivno pomoći da i vi odspavate i budete spremni i odmorni za brigu o najvoljenijem biću.

Autor: P.R.